IFA 2014 - dette kan vi vente oss

Svære telefoner, smartere klokker og VR-briller.

<b>NÅ STARTER DET:</b> Europas største elektronikkmesse går straks av stabelen. Men hva kommer Samsung og de andre elektronikkgigantene til å lansere? Foto: Per Ervland
NÅ STARTER DET: Europas største elektronikkmesse går straks av stabelen. Men hva kommer Samsung og de andre elektronikkgigantene til å lansere? Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen braker det løs i Berlin, for da går nemlig årets IFA-messe av stabelen. Det er en av verdens eldste elektronikkmesser, hvor tusenvis av journalister og deltakere kommer for å se det siste nye på teknologifronten.

Dinside vil selvsagt være til stede på messen for å rapportere om de heteste produktene i dagene som kommer.

Her er en gjennomgang av noen av de større nyhetene vi mest sannsynlig kommer til å få se.

Samleside:
IFA 2014

Samsung

Sørkoreanerne har invitert til et såkalt «Unpacked»-event, altså en pressekonferanse, onsdag 3. september, og selskapet ventes å ha flere nyheter på lur.

image: IFA 2014 - dette kan vi vente oss


Galaxy Note 4: Knapt en uke før Apple forventes å lansere en større iPhone, skal Samsung angivelig slippe en ny modell i sin serie med store mobiler, Note 4, ifølge Pocket-lint.

Skjermen skal angivelig være like stor som hos forgjengeren, Note 3, altså 5,7 tommer, men oppløsningen skal visstnok øke, fra 1920x1080 til 2560x1440 punkter. All annen innmat forventes også oppgradert, men det gjenstår å se nøyaktige spesifikasjoner. Uansett ser det ut til å bli en heftig sak.

Gear VR: Det er også ventet at Samsung vil avduke en rival til VR-brillene Oculus Rift. Navnet skal visstnok være Gear VR, og ifølge ITavisen dreier det seg om en brille som kan «tres» utenpå mobiltelefonen og kobles til den via mikro-usb. Ideen er altså å gjøre mobilskjermen til en VR-skjerm for helt nye og mer engasjerende spillopplevelser.

image: IFA 2014 - dette kan vi vente oss


Gear S: Samsung har vært ivrige på smartklokke-fronten, og fortsetter å kjøre på med nye produkter. I forkant av IFA-messen har de allerede avduket Gear S, en smartklokke med innebygd 3G. Denne er altså en mobil i seg selv, og du trenger ikke koble til en smarttelefon for at den skal være på nettet.

Klokken kommer på markedet i begynnelsen av oktober, men vi får antagelig ta en nærmere titt i løpet av uka. Anbefalt utsalgspris skal være 3.295 kroner. Les mer hos ITavisen.

Sony

Den japanske elektronikkgiganten har også satt opp en pressekonferanse onsdag 3. september. Skal vi tro ryktene, kommer vi til å få se flere nye (vanntette) produkter.

ENDA MER VANNTETT: Sony har selv gitt oss en liten forsmak på hva som kommer på IFA.  Foto: SONY
ENDA MER VANNTETT: Sony har selv gitt oss en liten forsmak på hva som kommer på IFA. Foto: SONY Vis mer


Xperia Z3: En av dem er deres andre toppmodell for i år, Xperia Z3. Oppfølgeren til Xperia Z2 forventes ikke å være en voldsom oppgradering sammenlignet med forgjengeren, som ikke er mer enn et halvt år gammel. Den ventes å bli litt slankere og lettere, få en litt kjappere prosessor, men ha samme 5,2 tommer Full HD-skjerm.

Ifølge TechRadar ryktes det også i at det vil komme en mindre utgave av den nye toppmodellen kalt Z3 Compact, samt et nytt, lite og ultratynt nettbrett ved navn Z3 Tablet Compact.

SmartWatch 3: Tredje versjon av Sonys smartklokke, men i motsetning til sine to forgjengere, vil denne kjøre Android Wear. Ifølge ryktene kommer den fortsatt til å ha en firkant-formet skjerm, men designmessig vil den ligne mer på den billigere utgaven av Samsungs Gear 2.

SmartBand Talk: Oppfølgeren til den originale SmartBand er også ventet på årets IFA-messe. Ifølge ryktene vil den imidlertid komme med en e-blekk-skjerm, mens forgjengeren ikke hadde skjerm i det hele tatt. Med det navnet tror man også det vil være mulig å snakke via den til mobilen på noe vis.

Les også: Nå kommer Android-smartklokkene

Microsoft

MEN MER AV HVA? Et eller annet med kamera, i hvert fall.  Foto: MICROSOFT
MEN MER AV HVA? Et eller annet med kamera, i hvert fall. Foto: MICROSOFT Vis mer


Torsdag 4. september avholder Microsoft sin pressekonferanse, så det er ingen tvil om at de vil annonsere noe nytt, og i hvert fall hva Windows Phone angår.

Lumia 730: Selskapet har allerede kommet med flere hint om en ny telefon, og mange tror det blir mellomklasse-telefonen Lumia 730. Det skal være en 4,7 tommer stor selfie-telefon med frontkamera på 5 megapiksler, ifølge svenske M3.

Ifølge Mobilsiden.dk ryktes det også at en Lumia 830 også kan se dagens lys på pressekonferansen, og denne beskrives som en mer kompant variant av toppmodellen Lumia 930.

Asus

ET LITE HINT: Asus' smartklokke kommer til å se ut som dette, ifølge en video selskapet har lagt ut på YouTube. Foto: ASUS
ET LITE HINT: Asus' smartklokke kommer til å se ut som dette, ifølge en video selskapet har lagt ut på YouTube. Foto: ASUS Vis mer


Asus har sin pressekonferanse den 3. september, og her ventes litt av hvert, deriblant en smartklokke.

ZenWatch: Skal vi tro Asus selv, har de planer om å lansere det som er den lekreste smartklokken til nå. Selskapet har allerede gitt oss en sniktitt, og børstet metall ser ut til å være ett stikkord. Klokken vil kjøre Android Wear og koste under 200 dollar, skriver The Verge.

Huawei

Huawei holder sin pressekonferanse torsdag 4. september, og de forventes å lansere nye telefoner, deriblant annet en ny toppmodell ved navn Ascend Mate 7, med 6 tommers 1080p-skjerm og fingeravtrykkleser pakket inn i en metallkonstruksjon, skriver PhoneArena.

LG

Det ventes ingen større nyheter fra LG på årets IFA-messe, og de har heller ikke kalt inn til pressekonferanse. Faktisk har de allerede avduket to av nyhetene som kommer til å bli vist frem.

EN SKIKKELIG HERREKLOKKE: LG G Watch ser ut som et vanlig armbåndsur. Personlig kan jeg ikke forestille meg at noen kvinner kjøper den. Foto: LG
EN SKIKKELIG HERREKLOKKE: LG G Watch ser ut som et vanlig armbåndsur. Personlig kan jeg ikke forestille meg at noen kvinner kjøper den. Foto: LG Vis mer


G3 Stylus: Den relativt ferske toppmodellen G3 får et nytt søsken, G3 Stylus. Som navnet antyder er det versjon av toppmodellen G3 med penn.

G Watch R: Så får også den nylig norgeslanserte smartklokka, G Watch (inne til test), et nytt familiemedlem, G Watch R. Dette er en rund smartklokke, som ser mer ut som en tradisjonell herreklokke. Den kjører også Android Wear, er vanntett og har innebygd pulsmåler, PC World USA.

Flere detaljer, som pris og tilgjengelighet, forventes presentert på IFA.

Øvrige nyheter?

Det er selvsagt mange andre selskaper som er tilstede på årets messe, så vi får trolig få se flere nyheter innenfor både mobil, nettbrett, PC, TV, lyd og mye mer.

Vi reiser nedover for å dekke begivenhetene, og lover å holde deg oppdatert på alt det viktige som skjer.

Tips oss!

Er det noe på IFA du ønsker vi skal se nærmere på? Send oss en epost, så skal vi gjøre vårt beste for å innfri ditt ønske!

Les også: Slik blir neste generasjons bærbare PC-er