Icemat Siberia - 7.1 USB lyd for hodetelefoner

Nei, det er ikke meningen at du skal bruke 4 sett med hodetelefoner på samme hode for å få 7.1 kanaler. Det er virtuell surround fra 2 kilder til dine 2 ører - men er det overbevisende nok?

Det finnes mange løsninger for lyd på PC, men de opptrer grovt sett i 3 kategorier:

  • Helt alminnelig lyd for avspilling av lyd og musikk uten noe om og men.
  • Profesjonelt lydutstyr for opptak og avspilling til produksjon av CD, film, radio osv.
  • Lydenheter som gjør noe ekstra med lyden, for å gi lytteren en ekstra opplevelse.

Icemat Siberia tilhører definitivt den siste kategorien. I tillegg er det den aller minste lyd-enheten vi hittil har sett!

Icemat Siberia - 7.1 USB lyd for hodetelefoner


Surround i 2 kanaler?

Icemat Siberia - 7.1 USB lyd for hodetelefoner


Siberia er beregnet på å brukes med hodetelefoner og koblet til bærbare PCer. Det er en aktiv USB-lydenhet med driver og kontrollprogram, ikke en effektboks som plugges inn mellom hodetelefonutgangen og hodetelefonene.

Selve Siberia har en USB minikontakt i den ene enden, og i den andre enden er det tilkoblinger for hodetelefoner og mikrofon, begge på stereo minijack.

Det er knapper for justering av volum, samt mute av avspilling og mikrofon.

Drivere skal installeres, og vi valgte å bruke den med MacBook Pro som vi for tiden har til test, under Windows XP.

Det første problemet var at driverne kommer på en mini-CD, og den var litt lei å få matet inn i spalten på MacBook Pro. Den har som kjent en spalte, og den lille CD-en lot seg bare dytte inn uten at det skjedde noe mer. Dette hadde vi i grunnen regnet med, men vi måtte jo prøve likevel... Ved hjelp av en bøyd pianotråd fikk vi fisket den såpass langt ut igjen at vi fikk tak i den med pinsett :-)

Etter å ha kopiert over filene på en normal CD var det noe enklere.

Installasjonen skal i følge instruksene foregå med Siberia frakoblet, og så skal man koble den til når installasjonsrutinen ber om det. Det skjedde ganske umiddelbart, og så var det liksom ferdig. Men det var først når vi kjørte installasjonen en gang til med Siberia tilkoblet at installasjonen ble komplett.

På MacBook Pro'en var det masse ulyder ved avspilling, det hakket og skurret, slik som det gjør hvis maskinen ikke klarer å forsyne utenheten med nok data. Det er merkelig på en så kraftig maskin som MacBook Pro.

Men vi kastet ikke bort mer tid på dette, vi installerte på vår nye stasjonære PC med Core 2 Duo E6600 på 2,4 GHz, som egentlig bare er litt raskere enn MacBook Pro. Her fungerte alt uten problemer av noe slag.

For å styre instillingene åpner du et kontrollpanel som lligger nede til høyre på oppgavelinjen. Her dukker det opp en rekke muligheter - vi har samlet alle skjermbildene her

Surround aktivert, med virtuelle høyttalere plassert i normal posisjon.
Surround aktivert, med virtuelle høyttalere plassert i normal posisjon. Vis mer


Vi hørte på mye forskjellig musikk og fant ikke uventet ut at det var veldig varierende om 3D-effekten var flatterende eller ikke. Jo mer "produsert" og elektronisk musikken er jo vanskeligere er det å vurdere om den blir "bedre" eller ikke, hvis et akustisk realistisk lydbilde i stereo skal være mal.

Vi valgte ut 3 forskjellige musikktyper som er rimelig akustisk nøytrale, Frank Sinatra med storband, klassisk funk med James Brown og litt Mahler.

Her er det bare å klikke og lytte selv, filene er i Wav-format og ble tatt opp direkte fra utgangen på Siberia med vår portable opptaker

Vi valgte standard 3D-simulering, middels romstørrelse, ingen EQ og bare et snev av romklangeffekt.

Frank stereo (wav 15 080 kB)
Frank 3D (wav 14 696 kB)
James stereo (wav 3 531 kB)
James 3D (wav 3 530 kB)
Mahler stereo (wav 5 293 kB)
Mahler 3D (wav 5 292 kB)
Om lyden blir bedre er en smaksak, vi synes at Siberia i noen tilfeller "ryddet opp i rommet" der hvor innspillingen var preget av gammel ping-pong stereo, med ekstreme panoreringer av enkelte instrumenter.

I andre tilfeller synes vi rommet ble trangere enn i stereo.

Konklusjon?

Her er det vanskelig å trekke noen bastante konklusjoner. For de av oss som driver med egen musikk blir det litt rart å sitte og fikle med andres produksjoner, det hører liksom mer hjemme i det vi lager/produserer selv.

For de som har et mer uhøytidelig forhold til musikk og lyd og gjerne bruker noen hundrelapper på nye leketøy, er den kanskje nærmere blinken.

Prisen ligger på beskjedne 295 kroner, synes du lyden fra din bærbare trenger oppfriskning er det jo ikke mer som skal til.

Icemat-produkter selges hos de fleste nettbutikker og andre oppegående databutikker.