IceCube 75

FireWire har ligget på lur i flere år, og det er egentlig bare overføring av data til og fra DV-kameraer som har vært en ubetinget suksess. Men nå kommer det endelig harddiskløsninger som virkelig utnytter FireWire.

IceCube 75
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
IceCube 75
IceCube 75


IceCube heter diskløsningen, og navnet er svært så dekkende. Her snakker vi om et krystallklart kabinett som omslutter en metallramme rundt en 3,5-tommers harddisk. Det ser definitivt ut som om mekanismen er frosset inne i en isklump.

LES OGSÅ:

Gammelt og nytt

Vi demonterte kabinettet og fant en 75 GB IBM Deskstar 75GXP. Dette er den største modellen i en svært kurant diskserie, som lenge lå på toppen i vår harddisktest. Den ble først nylig slått av den største modellen i den nye serien fra IBM, med enda høyere datatetthet på platene.

Det nye og spennende er den nye brikken Oxford 911, som oversetter mellom ATAPI og FireWire med langt høyere ytelse enn tidligere løsninger.

Denne brikken har vi skrevet om i en tidligere artikkel.

Testen

Vi koblet først disken til vårt FireWire-kort, og oppdaget at den ikke var formattert. Etter en runde med FDISK og omstart, var disken klar til formattering. Vi satte opp disken med én stor partisjon på hele kapasiteten.

For Mac-brukere følger det med en CD med programmet DiscControl for å sette opp harddisken.

Først testet vi disken i FireWire-kabinettet, så demonterte vi dette, koblet den til vår Promise ATA-100 kontrollerkort og kjørte den samme testen.

Målbar, men knapt merkbar lavere ytelse

Testen viste tydelig at dette gikk unna, og at det var snakk om en langt bedre ytelse enn ved tidligere tester av FireWire-disker. En leseytelse godt oppe i området over 30MB/sekund og en skriveytelse like oppunder 20/MB/sekund har vi bare sett hos interne løsninger, bortsett fra SCSI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IceCube 75

Likevel var det en tydelig forskjell mellom den samme disken montert internt koblet direkte til ATA-100 kontrolleren og montert i FireWire-kabinettet.

Leseytelsen via FireWire målte vi til 32 963 KB/sekund, direkte på ATA- kontrolleren målte vi 35 912 KB/sekund.

Skriveytelsen målte vi til 19 314 KB/sekund mot 20 866 KB/sekund direkte på ATA-kontrolleren.

Forskjellen er altså i underkant av 10% på lesing og 5% på skriving, noe som uhyre sjelden vil merkes i praksis.

Med andre ord er flaskehalsen FireWire representerer blitt så vid, at vi ikke lenger kan snakke om en flaske. Vi kan vel heller snakke om et norgesglass …

Langt raskere enn forrige generasjon

Sammenligner vi med det forrige ">FireWire-kabinettet vi testet, med en disk fra samme IBM-produktfamilie på 46 GB, så er forskjellen påtakelig.

Her oppnådde vi bare 12 350 KB/sekund på lesing og 5 764 KB/sekund – en forskjell som er høyst merkbar i forhold til hva IceCube leverer.

Ikke helt billig, men likevel …

7 800 kroner koster herligheten, og av dette utgjør selve disken 3 495. I denne sammenhengen virker kabinettet som en dyr løsning.

Sammenligner man derimot med det eneste alternativet som gir like god ytelse, er vi over på en SCSI-løsning. Her koster kabinettet vesentlig mindre, men selve disken langt mer. I skrivende stund koster en SCSI-disk med kapasitet på rundt 75 GB nesten 12 000 kroner!

Derfor er IceCube faktisk en svært rimelig løsning for de som trenger en rask, flyttbar disk. Sammen med en kraftig bærbar PC eller Mac kan du jobbe med ganske tunge mediadata i felten. Både fangst og redigering av bilder, video og lyd blir enkelt og praktisk med denne løsningen.

Norsk distributør er Storewell