ICE - et alternativt mobilt bredbånd?

Det gamle mobilnettet NMT450 har fått nytt liv og transporterer nå nettrafikk over størstedelen av skandinavia. Mye på hytta eller pendler? Da kan dette være tingen. Vi tester.

I juni skrev vi om Nordisk Mobiltelefon Norway AS som har digitalisert det gamle NMT-mobilnettet, og allerede fra dag én tilbyr løsningen, som har fått navnet ICE, langt bedre dekning enn UMTS-nettet i Norge i dag. Artikkelen finner du her.

Nå har vi mottat den mest portable løsningen som består av en liten boks på størrelse med en mobiltelefon som kobles til PCen med USB. Strøm tappes fra PCen, men det følger også med et eksternt oppladbart batteri som du plasserer boksen i. Har du tilgang på strøm kobler du til strømadapteren som følger med, som også lader batteriet.


Innstallasjon

Ukomplisert, kort og godt. Inn med den lille CD’en og velge installasjon. Deretter koblet vi til modemet med en USB-kabel. Deretter var det bare tut og kjør med de vanlige Windows-rutinene med en rekke OK-klikk.


Det installeres en ny nettverksforbindelse i mappen for dette, men i praktisk bruk starter du det lille brukerprogrammet ”Easy Wireless Net” som befinner seg på skrivebordet etter installasjonen.

I bruk

Man klikker på e-symbolet og dermed startes oppkoblingen. Det tar bare noen få sekunder så er du på nett. Vel å merke hvis det er dekning, noe du sjekker lett ved å se på antall streker ved antennesymbolet i programvinduet.

Vi testet først i vår testlab som dekningsmessig er en utfordring for det meste. Dette skyldes svært tykke murvegger og ymse tekniske og VVS-installasjoner rundt i tak og vegger, Her var det ingen dekning, så vi tok med den bærbare ut i kontorlandskapet. Her var det dekning og vi kom på nett i løpet av sekunder.

Hjemme i utkanten av Oslo var det også utmerket dekning, og vi oppnådde en behagelig hastighet på 717 kbit/sek ned og 122 kbit opp på Surformeteret.


Dette var helt ok til surfing og epost, bare tunge mediefiler og store vedlegg utfordrer tålmodigheten.

Til sammenligning var resultatet med Netcoms UMTS-kort i PCen som vi har testet tidligere beskjedne 341 Kbit/sek ned og 53 Kbit/sek opp.

Ut på tur

ICE annonserer med overlegen dekning over hele landet.

- Vi dekker nær 80% av områdene hvor folk bor, når nettet er ferdig utbygd i løpet av 2007 vil vi dekke nær hele Norges landareal, sier Nils Petter Tetlie, administrereden direktør i Nordisk Mobiltelefon Norway AS.

-Tradisjonell 3G-teknologi er utviklet for å fungere i storbyer som Tokyo, London og Paris, ikke for norsk uregjerlig topografi. ICE vil gi dekning enten brukeren er på hytta, i bilen, på tur, på sjøen eller hjemme, sier han.

I har ingen hytte å reise til, men det går tog utover i landet. Vi valgte derfor å ta en tur ut av Oslo og tilbake igjen, for å simulere togpendlerens hverdag. Hvis man kan bruke en reisetid på en drøy time hver vei til å jobbbe, blir dagen en annen.

Vi koblet oss opp i bil ned til Oslo S, og det fungerte upåklagelig, bortsett fra i tunnellene.

Vi kjøpte togbillett til Sarpsborg, og valgte selvsagt å sitte i NSB komfort som er tilrettelagt .for de som vil jobbe med PC. Bordplaten og strømtilkobling gjør det til en grei arbeidsplass for en stund.


Men dekningen forsvant straks vi kom inn i tunnellen i utkanten av stasjonsområdet, og dukket bare sporadisk opp igjen underveis.


I praksis var vi derfor uten brukbar nettforbindelse under turen og kunne i stedet glede oss over landskapet...


Vi fikk glimt av dekning rett før Moss, og mellom Fredrikstad og Sarpsborg var det god dekning.

Der målte vi igjen med surfometeret - med toget i fart - og fikk dette resultatet:


475 kbit/sek ned og 128 kbit/sek opp er stadig et stykke bedre enn UMTS på sitt beste.

Konklusjon?

Dette er selvsagt for lite erfaringsmateriale til å bedømme denne løsningen/tjenesten. Det som er helt klart er at hastigheten - når det er dekning - er langt bedre enn UMTS. Den er også svært enkel både i installasjon og bruk.

Hvordan dekningen er ellers vil vi teste i form av stikkprøver videre utover høsten, på våre reiser rundt i landet. Da vil vi også utstyre boksen med en ekstra antenne.

Priser og annen info finner du hos www.ice.no