IBM Travelstar 4GT 3240 MB

Det er ikke lenger noen heksekunst å bytte harddisk i din bærbare PC. IBM lager ikke bare bærbare PCer, men også de små diskene du kan putte inn. IBM Travelstar 4GT er nettopp en slik disk.

IBM Travelstar 4GT 3240 MB
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Grafen viser oss at ytelsen faller dramatisk innoverpå disken. Den blå grafen er leseytelsen og den røde er skriveytelsen. Foto: Erik Andersen
Grafen viser oss at ytelsen faller dramatisk innoverpå disken. Den blå grafen er leseytelsen og den røde er skriveytelsen. Foto: Erik Andersen Vis mer

2,5-tommers harddisken er virkelig liten der den ligger oppå CD-ROM-leseren i test-PCen vår. Vi benytter anledningen til å teste en IBM-disk som skal brukes til å oppgradere en av Toshibaene i redaksjonen.

LES OGSÅ:

De aller fleste bærbare maskiner bruker vanlige EIDE-disker. Forskjellen er at strømkontakten er en del av en utvidet og krympet 44-pinners IDE-kontakt. Ved hjelp av et overgangskit, til litt over 100 kroner, er det derfor ikke noe problem å benytte en 2,5"-disk i en stasjonær maskin.

Det betyr at disken som tropper av fra den bærbare PCen, fortsatt kan gjøre nytte for seg i en stasjonær maskin, så sant den fortsatt har en ledig diskplass. En slik "hjelpedisk" på en gigabyte eller to, vil de fleste klare å bruke til noe.

Er den like rask som de andre?

Med "de andre" mener vi de andre diskene vi har testet. Siden dette er den første 2,5" vi tester, har vi ikke noe annet sammenligningsgrunnlag.

Det må være helt klart at denne disken ikke kan konkurrere med en vanlig 3,5" verken på pris eller ytelse. Disken har høy tetthet, men spinner saktere og har kortere lengde på rundene.

Skriveytelsen er ikke så verst og legger seg midt på treet i testen. Det er på leseytelsen disken virkelig taper. Med bare 5 MB pr. sekund, havner den helt nederst. Aksesstiden er også veldig høy, med hele 19,5 millisekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårligst på slutten

Alle disker er raskest på starten, som er ytterst, og dårligst på slutten, som er innerst. Det skyldes at en disk - i motsetning til f.eks. en CD-ROM-leser - ikke er i stand til å variere hastigheten. Naturlig nok er det plass til mere data ytterst enn innerst.

På en så liten disk er de innerste sporene svært korte. og med den lave rotasjonshastigheten blir det ikke særlig raskt. Normalt tester vi de første 4 GB på disken, siden maksimal filstørrelse i FAT32 ikke kan bli større. Naturlig nok kan ikke filen bli større enn ledig plass på disken, som var 3096 MB.

Likevel en kraftig forbedring

Denne disken er på ingen måte IBMs raskeste eller mest avanserte 2,5". Vi valgte den fordi den var rimelig og var på lager hos leverandøren.

Siden det sjelden er plass til mer enn én disk i en bærbar maskin, måtte vi bytte ut disken som var der fra før. I vår bærbare Toshiba, satt det naturlig nok en Toshiba-disk.

Vi valgte IBM siden Toshiba-diskene er vesentlig dyrere, og standardiseringen har kommet så langt at diskene går om hverandre.

Vi har også målt Toshiba-disken vi byttet ut (MK1301MAV på 1,34 GB), og IBM-disken er jevnt over dobbelt så rask.

Enkelt å oppgradere, men pass på høyden

Toshiba Satelite 440CD, aksepterte IBM-disken uten å mukke. Intet besøk i BIOS er nødvendig, alt er helautomatisk.

Alle diskene i IBM Travelstar 4GT-serien er 12,5 millimeter høye, samme høyde som Toshiba-disken vi byttet ut. IBM leverer også 2,5"-disker som er 6,5, 9,5 og 17 millimeter høye. Det er ingenting i veien for å bruke en lavere disk, men 17-millimeteren får du ikke plass til.

Vi vil komme tilbake til våre erfaringer fra selve oppgraderingen i en ny artikkel en av de nærmeste dagene.