IBM Thinkpad R31

Lille Thinkpad R31 er beregnet for folk som er på farten, og som først og fremst ønsker seg en arbeidskamerat som er til å stole på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: IBM Thinkpad R31
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Tastaturet på R31 er blant de beste i testen.
Tastaturet på R31 er blant de beste i testen. Vis mer
R31 ruver ikke akkurat, men designmessig har ikke IBM de mest spennende produktene.
R31 ruver ikke akkurat, men designmessig har ikke IBM de mest spennende produktene. Vis mer

R31 finnes i en rekke forskjellige utgaver med høyst forskjellige konfigurasjoner, men felles for dem alle er at de er så og si rensket for gårsdagens teknologier. Her finnes verken diskettstasjon, seriellport, ei heller PS/2-port. Det eneste som kan minne om 90-tallet er parallellporten.

LES OGSÅ:

Endelig farvel til det 20. århundre

For knappe 15.000 kroner får du en liten og nett bærbar PC med godt tastatur, en 1.06 GHz Celeron-prosessor, 256 MB RAM, 24x CD-ROM og en 20 GB harddisk. Grafikkløsningen er levert av Intel, og innbyr ikke til de råeste spillseansene, men så er det heller ikke denne brukergruppen R31 er myntet på. Skjermen på vårt testeksemplar var på beskjedne 13,3", noe som etter vår mening er i minste laget. Den har til gjengjeld god skarphet og lysstyrke.

Av tilkoblingsmuligheter finner du to USB-porter, to PCMCIA-plasser, VGA-utgang, TV-utgang, IrDA, innebygd 10/100 Mbit nettverksløsning og V92-kompatibelt modem. Diskettstasjon er tilleggsutstyr, og hvis du anskaffer deg en må du ta ut CD-ROMen når du vil benytte den. Selv om det blir sjeldnere og sjeldnere at vi bruker disketter, hadde vi likevel satt pris på å ha en i bakhånd, og under vår test hendte det faktisk at vi savnet den ved en anledning.

For øvrig er bærbarheten bra. PCen er kompakt og utførelsen er, som sedvanlig fra IBM, meget solid. Vekten er på akseptable 2,8 kg.

Sterk tastaturløsning

Tastaturløsningen på R31 er svært god. Tastene gir kontant respons selv om du ikke treffer midt på dem, og platen de sitter på er fast og solid. Dette er langt fra alltid tilfelle på bærbare PCer. I tillegg er de ofte helt rektangulære, og plasseringen av taster har ofte måttet lide for dette.

Tastaturet på R31 er derimot skreddersydd denne PCen, og spesialtaster som linjeskift og mellomrom er store og umulig å bomme på. Dessuten er plasseringen av tastene 99% likt et standard PC-tastatur. IBM har i tillegg plassert en egen Thinkpad-tast øverst (gir tilgang til informasjonsprogram), samt knapper for lydjustering. Men hvor er Windows-tasten?

IBM sverger fortsatt til styrepinnen
IBM sverger fortsatt til styrepinnen Vis mer

IBM har valgt en styrepinne midt på tastaturet som museløsning. Noen PC-produsenter velger fortsatt denne løsningen, og det er utvilsomt mer plassbesparende enn en pekeplate under tastaturet. Hvilken løsning som er best for deg må du nesten finne ut selv. Personlig ville vi uansett ha investert i en ekstern optisk mus (kan brukes på nær sagt alle former for underlag), spesielt til oppgaver som krever presisjon av pekeredskapet.

Høy prosessor- og harddiskytelse

Ytelsesmessig klarer R31 seg bra, mye takket være 256 MB minne. I flere av våre tester ligger ytelsen på prosessoren ikke langt unna hva vi oppnådde med enkelte bærbare med 1 GHz Intel Mobile Pentium 3-prosessor, blant annet under koding av MP3-filer. IBM-harddisken spiller for øvrig også en rolle på totalytelsen, og den som sitter i R31 er blant de kjappere vi har testet.

Grafikkløsningen er derimot ikke spesielt imponerende, men vi hadde heller ikke forventet dette. R31 er først og fremst en kontor-PC, ingen underholdningssentral. I Quake 3D-testen oppnådde vi riktig nok 24 bilder pr sekund i 1024x768x16k, men begredelige 14 bilder pr sekund i 1024x768x32k. I de mest krevende situasjonene opplevde vi at spillet nær sagt stoppet helt opp. Selv om grafikkløsningen fra Intel ikke imponerte oss, er den langt bedre enn løsninger fra f. eks SIS som vi har sett på tidligere, og slett ikke håpløs. Dessuten er PCen faktisk utstyrt med TV-utgang, og visning av f. eks videoer i DivX/VideoCD-format på TVen klarer PCen uten problemer.

Parallellporten er det eneste som minner om gamledager. For øvrig merker vi oss at R31 har én USB-port bak, og én på siden.
Parallellporten er det eneste som minner om gamledager. For øvrig merker vi oss at R31 har én USB-port bak, og én på siden. Vis mer


Batterilevetiden er vi bare mellomfornøyd med. To timer og tretten minutter er etter vår mening ikke spesielt imponerende, med tanke på at storebror A30 klarte over tre timer. Celeron-prosessoren krever tydeligvis mer strøm enn Pentium III M, og til A31's forsvar skynder vi oss å legge til at mange av Celeron-bærbare vi har settt på så langt har enda kortere batterilevetid.

Konklusjon

Som vi antydet innledningsvis er dette ikke en PC for deg som er på utkikk etter de største opplevelsene rent underholdningsmessig. Dessuten er skjermen litt liten, og batterilevetiden er etter vår mening i korteste laget. PCen kunne også godt blitt levert med diskettstasjon som standard.

Thinkpad R31 er en rimelig PC i dette selskapet, med en pris på rundt 15.000 kroner inkludert mva. Etter vår mening er dette en akseptabel pris på dette produktet, som når alt kommer til alt er en brukervennlig og stabil løsning, med gjennomsnittlige spesifikasjoner og ytelse.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!