IBM Thinkpad A30

Thinkpad-serien fra IBM har vært på markedet i ti år, og har vunnet flere priser enn noen annen familie av bærbare PCer. Forventningene var derfor store foran møtet med kraftige A30.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: IBM Thinkpad A30
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: IBM Thinkpad A30

IBM Thinkpad-familien består nå av fire forskjellige serier, beregnet for forskjellige behov. Den første modellen vi har sett på tilhører A-serien, og bærer navnet A30. PCene i denne serien er myntet på deg som krever høy ytelse og bred funksjonalitet, og som verdsetter dette høyere enn for eksempel lav vekt og lang batterilevetid.

LES OGSÅ:

Godt utstyrt

Derfor er også Thinkpad A30 en godt utstyrt bærbar PC. Den kan i tillegg skreddersys og leveres med nær sagt det du skulle ønske av ekstrautstyr og tilkoblingsmuligheter. PCen vi mottok fra IBM er utstyrt med en Mobile Pentium III-prosessor på 1.13 GHz, 128 MB minne, 30 GB ATA100-harddisk, DVD-spiller og en usedvanlig klar og god 15" skjerm. Grafikkløsningen er basert på ATI Mobile Radeon, med 16 MB DDR-SDRAM videominne.

Av tilkoblinger finner du 2 x USB, irDA, VGA-utgang, TV-utgang, 10/100 Mbit nettverk, V92-kompatibelt modem, og både standard seriell- og parallporter. Den hadde derimot ingen PS/2-port, så ekstern mus og tastatur må kobles til USB-portene. Vi savnet også en FireWire-port.

Solide løsninger

Vår test-PC kom med norsk Windows 2000 ferdig installert, i tillegg til en rekke IBM-løsninger som skal sikre stabile og trygge PC-opplevelser. Vi nevner eksempelvis gjenoppretting av data, PC-doktor, avanserte strømsparefunksjoner, og en veiviser som lar deg lage flere profiler for enkel tilkobling til flere nettverk (f. eks hjemme, jobb, hos kunde osv). Applikasjonen "Access Thinkpad" nås ved hjelp av en egen Thinkpad-knapp på tastaturet, og gir deg god oversikt over funksjonalitet og programmer på PCen. Oppdateringer kan for øvrig lastes ned gratis fra IBMs nettsted. Totalt sett ga programpakken et solid inntrykk.

Men her er flere faktorer som bidrar til at vi sitter igjen med et bilde av Thinkpad A30 som en solid PC. Utformingsmessig er den tradisjonell og noe kjedelig, vil enkelte sikkert påstå. Den er relativt stor og tung, men til gjengjeld står chassiset for en støyt.

Tastatur og skjerm som øker arbeidslysten!

Skjermen er en lyssterk, sterk og klar 15" TFT. Vi har ikke annet å utsette på denne enn at vi skulle ønsket oss en høyere oppløsning enn 1024x768 punkter. For øvrig takler denne skjermen hurtige bevegelser (spill og video) svært godt, uten nevneverdig etterslep eller forskyvninger.

IBM har utstyrt tastaturet med flere hurtigknapper
IBM har utstyrt tastaturet med flere hurtigknapper Vis mer

Tastaturet holder meget høy kvalitet, faktisk likte vi det så godt at vi ikke vurderte å koble til et eksternt tastatur under vår testperiode. Det er stort og oversiktlig, og tastene har samme plassering som på et vanlig tastatur. I tillegg har IBM lagt til en rekke spesialtaster som gir rask tilgang til vanlige funksjoner, først og fremst til internettsurfing. Symbolene på disse knappene er stort sett intuitive. Men hvor er det blitt av Windows-tasten?

Museløsningen består av en styrepinne plassert midt på tastaturet, og tre knapper rett under mellomromstasten (venstre/høyre museknapp + scrollfunksjon). Her har mange av konkurrentene valgt en pekeplate med knapper istedenfor, noen har til og med begge deler. Personlig synes vi styrepinne er en god løsning, men her er det snakk om smak og behag.

Høy ytelse, middels grafikkløsning

Ytelsesmessig plasserer A30 seg blant de kjappeste 1.13 GHz-baserte PIII-PCene vi har testet. Den smyger seg for eksempel så vidt foran Dell Inspiron 4100 både på minne- og prosessorytelse, og godt foran HP Omnibook 6100. På harddiskytelse legger den seg derimot bak begge disse, av ukjent årsak. Dette hadde derimot ikke noen negativ innvirkning på våre praktiske tester; kopiering av 480 MB fra CD til harddisk var unnagjort på respektable 4 minutter og 9 sekunder, og komprimering av 11 WAV-filer til MP3 ved hjelp av LAME 3.91-enkoderen ble ekspedert på 2 minutter og 53 sekunder. Dette er i skrivende stund beste resultat i denne testrunden.

Skjermen holder høy kvalitet, og takler mye bevegelse i bildet med bravur
Skjermen holder høy kvalitet, og takler mye bevegelse i bildet med bravur Vis mer

Vi var spente på 3D-grafikkeytelsen til Ati Mobile Radeon. Quake 3D-testene gikk greit, vi oppnådde rundt 38 fps i 1024x768x16 oppløsning. Større fargedybde ga vesentlig dårligere resultat, ytelsen ble halvert til 19 i 1024x768x32. Ut fra denne testen plasserer grafikkløsningen seg ytelsesmessig et godt stykke bak Geforce-løsningene i blant annet Dell Inspiron 4100 og Zepto Znote 2001, men et hav foran løsningene fra S3 og Intel.

Vi prøvde å kjøre 3DMark2002 en rekke ganger, men testprogrammet låste seg på samme sted hver gang. Vi forsøkte også å oppdatere grafikkdriverne, men uten hell. Men noen av testene ble fullført, så vi dannet oss likevel et bilde av ytelsen. Problemene oppstår som ventet i 32-bits fargedybde og høyt detaljnivå. Liker du å spille de mest grafikkintensive moderne spillene, må du mest sannsynlig nedjustere detaljnivået for å oppnå akseptabel ytelse, eventuelt kjøpe en PC som benytter en løsning fra Nvidia eller nyere grafikkbrikker fra ATI.

Ikke optimal batteriytelse

Som tidligere nevnt leveres A30 med en rekke strømsparefunksjoner for å bedre batterilevetiden. Du kan for eksempel velge om du vil ha optimal ytelse eller optimal batterilevetid. Med alle strømsparefunksjoner utkoblet fikk vi batteriene til å leve i 2 timer og 43 minutter. Det er under middels, men samtidig i tråd med det man kunne forvente ut fra spesifikasjoner og målgruppe.

Positivt er det at A30 er så og si fullstendig støyfri. Vi opplevde bare en sjelden gang at viften begynte å gå, for å stoppe igjen etter få sekunder. Dette henger blant annet sammen med at varmgangen i Intels Mobile-prosessor er langt lavere enn desktop-utgavene. Det lave støynivået setter i hvert fall vi stor pris på.

Konklusjon

Denne PCen utmerker seg positivt på flere områder. Den er først og fremst solid bygd, har en god og stor skjerm, og svært godt tastatur. Men den yter også meget bra.

Vi savner firewire og PS/2-port, og skulle ønsket at oppløsningen var høyere. Batterilevetiden kunne med fordel også vært bedre.

Alt i alt en meget god PC, men kanskje litt i dyreste laget?

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!