IBM ThinkPad 390

Snusfornuftig, stor og solid! Men er IBM ThinkPad alt for stor og tung? Tenkepadda har både sterke og svake sider, men er definitivt ikke er noe sjarmtroll.

IBM ThinkPad 390
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

(11. februar 2000) 390-serien til IBM er svært elastisk, og den finnes i sterkt varierende konfigurasjoner. Vi testet i sin tid en enkel konfigurasjon, og vil tillater oss å uttrykke glede for at denne ikke lenger finnes. For den enkleste varianten av 390 kommer med mange viktige oppgraderinger.

LES OGSÅ:

Maskinen har nå en prosessor som er hele 167 MHz raskere enn tidligere. Minnet er doblet, og harddiksen har viktige 30% ekstra plass (men er fortsatt en del under 6 GB som ellers er minimum for bærbare PCer). Prisen er heller ikke lenger særlig avskrekkende, og er klart mer konkurransedyktig enn tilfellet var for maskinen vi en gang testet. Derfor blir det bedre karakterer, men vær oppmerksom på at ytelsestallene du ser til høyre er for gammel maskin, mens karakteren for ytelse er justert for de bedrede spesifikasjoner.

IBM ThinkPad 390 er en maskin laget for de av oss som trenger alt i én flyttbar boks. Vekt og volum er nedprioritert, og gode og solide løsninger som ikke svikter første kveld på hotellrommet er blitt prioritert opp.

Spesifikasjoner

IBM ThinkPad 390 har en normal 12"-skjerm og testens nest største tastatur (15% over gjennomsnittet i testen). Men dessverre er dette også klart den tyngste maskinen i denne testen, og den er hele 30% over gjennomsnittlig vekt. Volumet er også stort, 25% over gjennomsnitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesifikasjonene er tilsynelatende de dårligste i testen: Pentium II 233 MHz prosessor, 32 MB internminne og 3,2 GB harddisk.

ThinkPad 390 har en pekepinne plassert midt mellom G og H, pluss tre museknapper rett nedenfor tastaturet.

Maskinen har det meste av porter, og på undersiden finnes tilkoblingspunktene for dokkstasjon.

Maskinen i bruk

ThinkPad 390 virker utrolig stor og klumpete sammenlignet med f.eks. Fujitsu B142. Her er det en slags kulturkonflikt hvor de to produsentene har valgt helt forskjellige innfallsvinkler.

Men inntrykket av ThinkPad bedrer seg etterhvert, og maskinen viser seg å være svært behagelig å arbeide på. Den er nok den maskinen som har det største slektskapet til en stasjonær PC med sitt suverene tastatur, gode støtte for håndflaten og en god og behagelig skjerm.

Problemet med maskinen er imidlertid at den føles altfor tung, og den blir faktisk litt i tyngste laget for å plasseres i fanget mens du jobber. Maskinen er dessuten for tung til å "gripe i farten" når du for eksempel er på vei til et møte.

Svak ytelse men godt batteri

IBM ThinkPad 390 kommer nest dårligst ut i våre ytelsesmålinger. Dette er kanskje ikke så overraskende med tanke på at prosessoren bare har en klokkehastighet på 233 MHz. Men vi trodde faktisk at maskinens fyldige volum og vekt hadde gitt IBM mulighet til å velge komponenter og løsninger som ville gi positive utslag i ytelsen.

Batterilevetiden er imidlertid svært bra. Med 3 timer og 21 minutter plasserer ThinkPad seg blant de beste maskinene i testen. Oppstart fra hvilemodus er derimot ikke fullt så imponerende. 14 sekunder for oppstart er faktisk dårligst i denne testen.

Konklusjon

Vi synes ikke at ThinkPad 390 utmerker seg på noe punkt. Den er verken rask, lett eller elegant.

Den naturlige bruker av en slik maskin er normalt en som har behov for en stasjonær maskin med portabilitet. Og som har penger til å betale de nødvendige tusenlapper for å få en slik maskin. For ThinkPad er temmlig dyr i forhold til hva du får.