12. august 1981 ble IBM PC, stamfaren til dagens PC-er, lansert.
12. august 1981 ble IBM PC, stamfaren til dagens PC-er, lansert.Vis mer

IBM PC 30 år!

Noen av oss var der da det skjedde..

Den 12 august 1981 skjedde det noe som har satt dype spor etter seg i hele verden, så dype at det må skje noe like revolusjonerende for at de skal viskes ut.

Det var heldigvis ingen katastrofe som skjedde, heller ikke en sensasjon som ble møtt med jubel da det skjedde, men det var et vendepunkt og starten på en ny æra.

Vi snakker om lanseringen av IBM PC - stamfaren til dagens PC-er.

Den første egentlige PC-en?

Før IBM kom med sin maskin var det mange andre små datamaskiner på markedet. I kjølvannet av mikroprosessoren, avanserte programmerbare kalkulatorer og utviklingen av programmeringsspråket BASIC dukket det opp mange varianter.

Det dukket opp forskjellige kontormaskiner, hobby-byggeprosjekter, maskiner til spill og undervisning - men ingen av disse fikk så sterk posisjon at de kom til å representere en bransjestandard.

Les også: Blir PC-en amputert?

Apple var i ferd med å etablere seg, med sin Apple II og programmet Visicalc (det første regnearket). Dette og framveksten av andre personlige datamaskiner så IBM på som en interessant nisje, og opprettet et team på 12 personer som nærmest fikk frie tøyler.

 Foto: Anders Sandahl www.abc80.net
Foto: Anders Sandahl www.abc80.net Vis mer


Brøt tradisjonene

IBM PC ble klar i løpet av et år, og produktet brøt med det meste av IBMs egne tradisjoner, siden PC ikke brukte IBM sine egenutviklede komponenter, operativsystem eller programvare. Komponentene ble valgt blant tilgjengelig hyllevare fra eksterne produsenter, slik at maskinen skulle komme raskere på markedet ved å slippe unna det interne byråkratiet i IBM. Men skjermen som ble valgt var en skjerm som allerede var utviklet tidligere av IBM Japan og skriveren var en eksisterende modell fra Epson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En viktig grunn til at IBM PC en raskt ble så populær var at den kom fra IBM, et navn som var nærmest synonymt med datamaskin og dessuten et av de største og mest respekterte firmaene i USA. Dermed ble IBM PC betraktet som seriøs av de som satt på pengesekken, og dermed et trygt valg.

Valget av komponenter gjorde det også mulig for andre produsenter å lage kompatible maskiner. Den eneste bøygen var BIOS, men etter at en kompatibel BIOS ble utviklet ble det fritt fram.

IBM PC hadde et solid metallkabinett, en eller to 5,25" diskettstasjoner med 360KB kapasitet. Prosessoren var en 8-bits Intel 8088 på 4,77 MHz og minnet var på opptil 256K. For å koble til skriver eller annet utstyr måtte man ha tilleggskort, det eneste som var standard var tilkobling til tastatur, men et skjermkort var jo standard.

Grønn tekst

Skjermen var i stand til å presentere grønn tekst, men ikke grafikk. Senere i 1981 kom grafikkort med CGA-oppløsning på 320x200 punkter og 16 farger. Men det kom ikke skjermer fra IBM før i 1983. Før den tid måtte man skaffe seg en RF-modulator og koble skjermen til en TV

IBM PC 30 år!


Programvaren

Operativsystemet var PC-DOS, som ble lisensiert fra Microsoft, som i sin tur hadde lisensiert og siden kjøpt koden fra Seattle Computer Products.

Progammeringsverktøy kom raskt på banen, og mange utviklere kom i gang med å utvikle programmer for IBM PC. Både tekstbehandling, databaseverktøy og regneark ble tilgjengelig, og forsvarte innkjøpene med umiddelbar produktivitetsgevinst.

(Undertegnedes første møte med IBM PC var tidlig på 80-tallet da man fikk mast seg til en slik hos daværende arbeidsgiver. Etter å ha brukt noen dager på å legge inn alle varene fra hovedleverandøren i regnearket Lotus 1-2-3 kunne man med IBM PC rekalkulere alle priser i løpet av sekunder ved bare å endre yen-kursen. Tidligere hadde man sittet tre mann i en helg med hver sin kalkulator, papir og blyant ...)

Her er en video som viser demontering av en IBM PC.

Her kan du lese en artikkel om restaurering av en IBM PC XT