IBM og Cyrix avslutter samarbeidet

IBM har i flere år produsert prosessorer for Cyrix, og har som en del av avtalen også solgt disse under eget navn. Etter at National Semiconductor nå har egen produksjonskapasitet i en ny fabrikk går det tidligere samarbeidet over i historien.

Etablering og drift av en fabrikk for mikroprosessorer er både kostbart og en hårfin balansegang. Det koster like mye å sette i gang som en norsk hovedflyplass, inkludert jernbane, tunnel og flere års forbruk av tetningsmidler. På toppen av det hele må fabrikken gå i døgnkontinuerlig drift om investeringen skal gi avkastning. Stopper produksjonen opp renner pengene ut.

National Semiconductor har nylig åpnet en egen fabrikk med topp moderne produksjonsutstyr. For å utnytte denne kapasiteten vil de ta over hele produksjonen av Cyrix-prosessorer, og integrere utviklings- og produksjonskapasiteten under samme tak. Dermed er samarbeidet med IBM nær sin avslutning.

IBM hadde ingen egen teknologi for Intel-kompatible prosessorer, de baserte seg på tilgangen fra National Semiconductor/Cyrix. Selv om IBM også leverer mange PCer med Intel-prosessorer, har modellene i den laveste enden av prisskalaen ofte blitt levert med 6X86-prosessorer fra Cyrix.

Det er imidlertid flere nye spillere som er på banen i dette markedet. Siden det er en sterk vekst i markedet for lavpris-PCer, både i bedriftene og i de private hjem, kaster stadig flere produsenter seg ut i kampen om markedet for de billigste prosessorene. Det er derfor flere nye muligheter for IBM, som både kan tilby produksjonskapasitet og et av de sterkeste merkenavnene i bransjen.

IBM har tidligere i sommer annonsert et samarbeide med ST Microelectronics (tidligere SGS-Thomson) for utvikling av integrerte løsninger for "informasjons-apparater" som skal "bringe massemarkedet inn i informasjonsalderen".

Det ryktes også at et utviklingsfirma, Metaflow, hvor ST Microelectronics har kjøpt seg inn, er i ferd med å utvikle lignende, Intel-kompatible løsninger.

Et annet artig fenomen er Transmeta, et utviklingsfirma hvor vi finner Linus Torvalds, Linux' opphavsmann, og Robert Collins, tidligere ingeniør hos Texas Instrument og en kjent urokråke som stadig avslører Intels hemmeligheter på sin webside. Det verserer rykter om at Transmeta planlegger prosessorer som kjører Windowsprogrammer uten å komme i opphavsrettslig konflikt med Intel. Det er her snakk om høy-effektiv emulering av instruksjonssettet.

Det som er sikkert er at vi i årene fremover vil se stadig nye varianter av PC-lignende apparater først og fremst beregnet på nett-basert kommunikasjon. Blir det billig og enkelt nok er det et enormt marked for dette, både i stedet for og i tillegg til PCen.