IBM Microdrive

Det er fascinerende med miniatyrer, særlig når de har samme funksjonalitet som enheter i full størrelse. Vi har testet en harddisk på 1 GB som er like stor som et CompactFlash kort.

IBM Microdrive
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Disken har samme formfaktor som et CompactFlash-kort. Derfor passer den rett inn i mange enheter som bruker denne minneteknologien. Vi satte inn disken i vårt digitalkamera, og telleren viste ledig kapasitet på 999 bilder! Den er egentlig langt høyere, men displayet viser bare tre sifre …

LES OGSÅ:

En liten familie

Det finnes tre forskjellige størrelser av Microdrive. Den minste er på 340 MB, den mellomste er på 500 MB og den største er på hele 1 GB.

Det er bare en plate inne i det knøttlille kabinettet, og bufferminnet er på 128 KB. Platen roterer med 3600 omdreininger i minuttet, og aksesstiden er oppgitt til i overkant av 20 millisekunder.
Selve diskenheten veier bare 16 gram.

Mange bruksområder

IBM Microdrive

Bruksområdet for denne diskfamilien er først og fremst små bærbare enheter. Her finner vi digitalkameraer, PDA’er, MP3-spillere og lignende enheter. Den konkurrerer direkte med CompactFlash for disse bruksområdene.

Dessuten kan den brukes i vanlige bærbare PCer.

IBM Microdrive

MicroDrive leveres med en adapter som passer inn i brønnen for PC-card. Den er svært tynn og bruker bare en kortplass.

Testen

For å teste ytelsen installerte vi disken i vår bærbare PC.
Installasjonen er svært enkel, og driveren er allerede installert som en del av WindowsME. Det følger riktignok med en installasjonsdiskett, men denne inneholder ingen drivere. Den sørger bare for at det står IBM Microdrive i stedet for generiske navn under enhetsbehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter formatering viste kapasiteten seg å være 1075 347 456, like i overkant av en ekte Gigabyte.

Først testet vi ordinær kopiering av filer under Windows ME. En video-fil på 29 MB tok bare 4 sekunder å kopiere i filbehandleren

90 filer på 28 MB tok derimot 25 sekunder.

Vi opplevde at prosessen ikke gikk helt jevnt, men at den tok noen kunstpauser underveis. Likevel oppleves dette som ganske raskt i praksis.

Så kjørte vi vår ordinære harddisktest, og her fikk vi interessante resultater:

På skriving kom den opp i gjennomsnittlig 1028 KB/s; med 74,51 % CPU på vår Dell Latitude med 500 MHz Pentium III.

IBM Microdrive

Kurven på skrivehastigheten over 950 MB var imidlertid ikke på noen måte rett, se den røde kurven.

Lesetesten viste 1388 KB/s, med 95,64 %CPU. Denne var svært jevn, som den blå kurven viser.

Søketidtesten viste 24,86 ms, som er litt over de oppgitte verdiene

På kombinert skriving og lesing klarte den derimot 19428 KB/sekund lesing og 6198 KB/sekund skriving, men brukte hele 96,65 % CPU. Her kommer smart håndtering av bufrene sterkt inn i bildet.

Konklusjon

Denne disken er uten konkurranse innenfor sitt bruksområde. Den har en enorm kapasitet, og er langt rimeligere enn tilsvarende kapasitet i CompactFlash.

Den er også en utmerket ekstra disk hvis du trenger ekstra plass på reise, og er langt mindre og enklere i bruk enn en CD-brenner.

Listeprisen er i følge IBM 4 432 kroner eks. mva for 1 GB utgaven, og vi har sett 340 MB-utgaven annonsert til 2 592 kroner inkludert mva.

Mer teknisk informasjon finner du på IBMs nettsted.