IBM Microdrive passerer 1 GB

Verdens minste harddisk har blitt enda ”større”. Den tidligere rekorden på 340 MB er blitt tredoblet når IBM nå lanserer en disk på 1 GB.

IBMs Microdrive-serie inneholder nå disker på 340 MB samt de nye 512 MB og 1 GB diskene. Dette skulle gi de fleste brukere nok å velge mellom. Alle diskene følger standarden til Compact Flash type II, og vil i første omgang bli levert til ulike produsenter som har behov for stor lagringskapasitet på begrenset plass. Blant disse kan vi nevne Acer, Casio, Kodak, Fuji, Hewlett-Packard, Minolta, Nikon, Ricoh og Sanyo.

Perfekt for bilder og lyd

Med denne lagringskapasiteten får du en dramatisk økning av kapasiteten i digitale kameraer, håndholdte PCer, MP3-spillere og PDAer. Andre aktuelle bruksområder vil være flytting av større mengder data mellom bærbare PCer via et PC-kortadapter, eller som en enkel løsning for sikkerhetskopiering.

For å si litt om hva det betyr for en bruker av digitalt kamera: På den største av diskene kan du lagre omtrent 1.000 høyoppløsningsbilder. Det betyr i overkant av 40 filmer med 24 bilder, som det ville koste deg rundt 2.500 kroner å få fremkalt.

Når bøker blir tilgjengelig i digitalt format, kan du lett og greit dra på ferie med 1.000 romaner på 200 sider hver, eller ha med deg 1.000 minutter MP3-musikk. Da er det bare å vente på at batterikapasiteten skal holde like lenge.

Rask og solid

Microdriven opplyses å ha en aksesstid på 15 ms og en rotasjonshastighet på 3.600 rpm. De to nye modellene har også økt støtbeskyttelsen fra 1.000 G til 1.500 G. Dette gjelder imidlertid bare når disken er slått av. Den fysiske størrelsen er 5mm x 42,8 mm x 36,4 mm (h x b x d) og den veier bare 16 gram.

IBM Norge sier til DinSide at disken vil være tilgjengelig for sluttbruker i begynnelsen av oktober, men produsenten kan foreløpig ikke opplyse om pris i Norge. I USA kommer prisen til å ligge på ca $ 500 for 1 GB og ca $ 400 for 512 MB, men dette kan ha endret seg innen den kommer til Norge.

Som kuriositet, kan vi nevne at IBM var først med en harddisk som passerte 1 GB allerede i 1980. Den var på størrelse med et kjøleskap og veide 250 kg - altså ikke særlig godt egnet til bærbare PCer. De var for øvrig heller ikke oppfunnet... Prisen på disken var $ 40 000.