IBM med ny superrask harddisk

Den nye Ultrastar 18-GB disken disken fra IBM har en lavere aksesstid enn noen annen harddisk på markedet - 4,9 millisekunder. Samtidig lanseres det også 36 GB og 9 GB disker bygget på samme teknologi.

Det er fremdeles muligheter for å øke både kapasiteten og hastigheten for harddisker. IBM bruker store resurser på forskning og utvikling av materialteknologi og kretsteknikk, noe som stadig gir resultater i form av produkter som setter nye standarder både i pris og ytelse.

I sine laboratorier har IBM klart å pakke over 20 milliarder bits pr. kvadrattomme, som tilsvarer datamengden til 2 spillefilmer digitalisert og komprimert til TV-kvalitet på en liten del av den ene platen i et komplett harddisksystem.

Det vil ta noen år før denne kapasiteten er tilgjengelig i kommersielle produkter, men dagens lanserte lagringsenheter er heller ikke noe å skamme seg over, selv om de har en tetthet på ”bare” 3,5 milliarder bits pr kvadrattomme.

Ultrastar 18LZX

Denne disken kommer i to varianter med en kapasitet på 18,3 eller 9,1 GB og roterer med 10 000 omdreininger pr. minutt. Den har en gjennomsnittlig aksesstid ved lesing på utrolige 4,9 millisekunder, har 5 plater av glassubstrat og 10 hoder i GMR-teknologi (Giant Magneto Resistive). 9 GB-utgaven har tre plater med fem hoder. Hurtigbufferen er standard på 2 MB, men 18 GB-versjonen kan også leveres med fantastiske 8 MB.

Grensesnittet er Ultra2 SCSI, Ultra160 SCSI, SSA eller Fibre-Channel (FC-AL). Disken er 3,5-tommers lavprofil med 1-tommers høyde (2,54 mm).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ultrastar 36ZX

Denne disken har en kapasitet på hele 36,7 GB og roterer med 10 000 omdreininger pr. minutt. Den har en gjennomsnittlig aksesstid ved lesing på 5,4 millisekunder, har 10 plater av glassubstrat og 20 hoder i GMR-teknologi. Bufferminnet er standard på 2 MB, men den kan også leveres med 8 MB.

Grensesnittet er Ultra2 SCSI, Ultra160 SCSI, SSA eller Fibre-Channel (FC-AL). Disken er 3,5-tommers full størrelse med 1,6-tommers høyde (41,5 mm).

Begge disse diskene er beregnet for bruk i tjenere og arbeidsstasjoner, hvor de skal betjene store datastrømmer fra digitale media eller krevende databaser.

For å øke påliteligheten brukes en teknikk som kalles Load/Unload. Denne sørger for at lese/skrivehodene løftes til en sikker posisjon når disken ikke er i bruk.

Diskene er for tiden til vurdering hos mange PC- og server-leverandører og IBM leverer i volum allerede i juni i år.

Flere detaljer om harddiskene finner du her