IBM lanserer nye bærbare med innebygget trådløst nettverk

En bærbar PC gir ikke virkelig frihet før den er befridd for alle slags kabler. Dette tilbyr IBM i sin neste generasjon Thinkpad.

Salget av bærbare PCer har nærmest eksplodert i løpet av det siste året. Maskinene er nå minst like kapable som stasjonære maskiner, det er bare helt spesielle bruksområder hvor den stasjonære har sine fortrinn.

Problemet med en bærbar PC er at den på den ene siden er en komplett, kompakt og lett enhet som kan brukes overalt. På den andre siden blir det fort et lite bruksvennlig ledningskaos når det skal kobles til all verdens enheter.

Trådløst nettverk er allerede en moden teknologi, og IBM vil nå tilby dette som standard i sine neste modeller i ThinkPad 1300-serien.

Løse tråder

Når det gjelder trådløse nettverk er WiFi, som er basert på 802.11b, den mest utbredte standarden. Denne er en industristandard som er kompatibel på tvers av fabrikater. Både Apple, Compaq, 3Com, Lucent og flere andre leverer kort og løsninger for denne standarden. Hastigheten er opptil 11 Mbit/sekund ved korte avstander og gode mottaksforhold.

Denne koblingen er ypperlig for de aller fleste bruksområder. Til Internett er den mer enn god nok, og til overføring av filer er den tilstrekkelig for de fleste. Særlig i et lite nettverk med få brukere.

I praksis kobler du opp en basestasjon for det trådløse nettverket til hub'en i ditt eksisterende nettverk. Alternativt bruker du en stasjonær PC som basestasjon, med et senderkort installert i denne og relevant programvare. I begge tilfeller fungerer basestasjonen som sender og mottaker for de bærbare enhetene, og deler Internett-forbindelsen med disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det må også nevnes at det er flere aktører som jobber med trådløse Internett-løsninger for flyplasser og hoteller, som er kompatible med denne standarden.

For kommunikasjon med skrivere og annet periferiutstyr er det Bluetooth som gjelder. Denne standarden er i ferd med å vinne fram og vi vil se bred støtte i form av mange nye produkter i løpet av neste år.

IBM vil støtte denne standarden med tilleggskort, som vil være leveringsklare omtrent på samme tidspunkt som lanseringen av de nye bærbare. Dette er fastsatt til siste kvartal av 2000.

Rimelige modeller

1300-serien er rimelige modeller, beregnet på privat bruk og mindre virksomheter. De amerikanske prisene starter på 1149 dollar. Vi kommer tilbake til testing og mer utførlig informasjon, samt norske priser, så snart modellene er tilgjengelige her til lands.