IBM lanserer brikke med flere prosessorer

Ny teknologi: Synes du dagens PCer er trege? Nå lanserer IBM en teknologi som integrerer flere prosessorer i samme brikke. Foreløpig bare for servere, men slik var det også da 486 og Pentium ble lansert.

Selve silisiumkjernen i prosessorene blir laget i stadig mindre format. Men det er ingen fare for at de forsvinner til slutt - det er mer sannsynlig at det blir flere prosessorer i hver brikke.

I neste uke lanserer IBM en ny prosessorteknologi i PowerPC-familien. Den er først og fremst beregnet på nye modeller i IBMs servere og arbeidsstasjoner, som AS400 og RS/6000. Det interessante med denne prosessoren, som kalles Power4, er at den inneholder to prosessorkjerner. Det gir en pekepinn om hva vi kan forvente oss også i andre typer datamaskiner i overskuelig fremtid.

Nye operativsystemer

Operativsystemer som drar nytte av flere prosessorer, er i dag lite utbredt på kontorpulten eller i hjemmet. Men dette er slett ikke langt unna. Både Windows 2000 og MacOS X, som begge kommer en eller gang i løpet av det nærmeste året, vil støtte flere prosessorer.

Windows NT, Linux og BeOS støtter dette allerede i dag, og stadig flere brukerprogrammer skrives med tanke på å kunne kjøres som parallelle prosesser.

Derfor vil det i løpet av neste år være et stort potensiale for PCer med flere prosessorer. Og det vil snart ikke lenger være noen grunn til at prosessorbrikken, eller modulen, bare skal inneholde en enkelt prosessor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig mindre dimensjoner gir nye muligheter

Snart blir antallet transistorer per flateenhet langt større, siden banebredden reduseres fra 0,25 mikrometer til 0,18. Spesielt på PowerPC, som er en prosessorkonstruksjon som ikke bruker så mange transistorer som Pentium-familien, vil dette gi nye muligheter for integrasjon.

Fordelen med flere prosessorer i samme brikke er at kommunikasjonen mellom den kan skje langt raskere enn når de sitter i hvert sitt hus. Vi ser det samme prinsippet hos prosessorer som har 2.nivå hurtigminnet integrert i prosessorbrikken. Kommunikasjon mellom hurtigminnet og prosessoren kan da foregå med samme hastighet som selve prosessoren kjører på.

I det nye IBM-designet vil dette utvikles videre, siden begge prosessorene og hurtigminnet bor på samme stykke silisium.

På denne første varianten av Power4, vil bussen mellom prosessorene ha en hastighet på minimum 500 MHz. Selve prosessorene vil kjøre på det dobbelte av dette - altså over 1 GHz.

Denne prosessoren er også designet for å kombineres ytterligere. Med 16 Power4-
prosessorer får du et 32-prosessorsystem.

Helt nødvendig

Behovet for datakraft er ikke begrenset til servere. Det er en tradisjon at dette er det første bruksområdet, siden det er dette markedet som har størst betalingsvilje for ny teknologi.

486 og Pentium ble også lansert som prosessorer beregnet på kraftige arbeidsstasjoner og servere, noe som i dag er på grensen til det komiske.

Bare tenk på datakraften som trengs for å kjøre mange virtuelle personer i et spill, med full visuell realisme, naturlig tale og intelligent oppførsel. Det er enda et stykke dit, men ikke vanskelig å forestille seg.

Da er det heller ikke umulig å realisere denne ideen, det tar bare litt lenger tid.