IBM Deskstar 75GXP 45 GB

Harddiskene blir større og raskere, og nå har vi hatt vårt foreløpig største eksemplar på testbenken. Den kommer fra IBM og har topp data på alle spesifikasjoner. Klarer den å leve opp til dette? Vi var svært spent på hva resultatene av testene ville bli.

IBM Deskstar 75GXP 45 GB
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

IBM har nylig lansert en ny toppserie av disker beregnet på krevende PC-brukere. Kapasiteten på den største modellen er på hele 75 GB, en utrolig størrelse som er oppnådd med en pakketetthet som er formidabel. Vi har ikke mottatt denne til test, siden den ikke er leveringsklar enda. Vi har derimot testet modellen på 45 GB, og ytelsen er ikke mindre enn imponerende.

Nytt grensesnitt nødvendig

IBM kaller grensesnittet for ATA/66+ og oppgir overføringshastigheten fra diskens hurtigbuffer til 66 MB/sek +.

I virkeligheten støtter disken den nye ATA/100-standarden, men av politiske og markedsmessige grunner bruker ikke IBM den "riktige" betegnelsen. En av grunnene til dette er at det enda ikke finnes noen hovedkort eller diskkontrollere som støtter denne standarden, men disse lanseres i skrivende stund.

Det som er helt klart, er at denne disken krever et raskere grensesnitt enn den gamle sliteren ATA/33 for å oppnå full ytelse. Dette har sammenheng med den høye datatettheten og rotasjonshastigheten, samt den effektive håndteringen av bufring mellom harddisken og resten av systemet

Testene

Vi testet først disken i vår ordinære testPC, med 400 MHz Celeron på et Asus P2B LS hovedkort. Denne maskinen har vi brukt til testing av de fleste harddiskene siden nyttår.

Siden tallene viste at vi nærmet oss taket for hva som kan oppnås innenfor ATA/33, testet vi disken i en nyere PC, med Celeron 500 på et Intel CA810E hovedkort som har ATA/66. Det viste seg at lesehastigheten økte vesentlig, men ikke dramatisk.

IBM Deskstar 75GXP 45 GB

Samtidig er det interessant å merke seg at CPU-forbruket økte.

Konklusjon

Dette er den raskeste disken vi har testet hittil når det gjelder leseytelse. Den målte skriveytelsen er også helt i toppklasse, selv om de gamle traverne fra Western Digital fremdeles holder stand her.

Ønsker du å få maksimalt utbytte av denne disken, anbefaler vi at du bruker et hovedkort med støtte for ATA/66, og en rask prosessor er som vanlig heller ikke å forakte.

IBM Deskstar 75GXP 45 GB

En praktisk detalj er at etiketten med oversikten over alle de alternative plasseringene for koblingsbøylene er plassert på enden, over kontakten. Da slipper du å demontere disken hvis du må endre innstillingene, og ikke har annen dokumentasjon tilgjengelig.

Distributør er Electronic Equipment Trading AS Tlf 22 91 95 00