IBM 75GXP 60GB

Fordi vinneren i denne testen kommer i flere forskjellige størrelser, ville vi gjerne teste en annen modell for å få vite om egenskapene var like gode på de større modellene.

IBM 75GXP 60GB
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

45 gigabyte er mye plass, likevel er behovet for diskplass er nesten umetteligdet innen mange bruksområder. Video, lyd og høyoppløselig grafikk fyller fort opp flere titalls gigabyte.

LES OGSÅ:

Derfor gjelder det å finne det gunstige prispunktet i en serie, hvis man har behov for ekstra stor kapasitet. Skal man kjøpe to disker på 45 GB, eller en på 60? En disk på 75 GB blir faktisk dyrere enn to på 45 GB, så det er ikke interessant, hvis man da ikke har fylt alle plassene i kabinettet.

Vi ville uansett måle om 60 GB-utgaven var like rask som sin lillebror.

Liten forskjell

Som ventet var ikke forskjellen i ytelse dramatisk. Forskjellen i kapasitet ligger i at det er enda en plate inne i disken, det er fire i stedet for tre, og tilsvarende to lesehoder i tillegg.

Dette fører til at det er fordelingen av dataene på diskene, og tilgangen på disse for lesehodene, som har innflytelse på hastigheten. For øvrig er alle andre tekniske parametre de samme.

Forskjellen var faktisk størst på skriving. Her klarte 45 GB-utgaven hele 20 523 KB/sekund mens 60 GB måtte bite i gresset med 18 009 KB/sekund.

På lesehastigheten var forskjellen knepen i den store diskens favør, med 35 878 KB/sekund for 60 GB og 35 645 KB/sekund for 45 GB utgaven. Ingen forskjell i praksis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kombinert skriving og lesing var det igjen den mindre disken som vant, med 39489 KB/sekund på lesing, 12447 KB/sekund på skriving med 85.98 % CPU-forbruk. Her klarte den store disken 39081 KB/sekund på lesing, 12328 KB/sekund på skriving og 84.66 % i CPU-forbruk.

Hvilken disk?

45 GB-utgaven er blitt voldsomt populær, ”alle” har kjøpt en eller flere av disse. Forholdet mellom pris og ytelse er her optimalt, du betaler grovt regnet over 50 prosent mer for bare 30 prosent høyere kapasitet ved å kjøpe 60 GB-utgaven.

Dessuten utvikler 60 GB-utgaven litt mer varme, og støyer litt mer enn 45 GB-utgaven. Likevel er det en svært støysvak disk.

Derfor er det et lett valg for de fleste.

Hva blir det neste?

Western Digital har allerede lansert disker med 30 GB pr plate, men med bare 5400 omdreininger. IBM kommer også med nye disker med samme tetthet, men med 7200 omdreininger. Disse er ventet i april, men vil sannsynligvis være en god del dyrere enn dagens disker.

Dessuten vil de kreve enda mer av prosessoren og resten av PCen, så det er de færreste brukere som virkelig vil kunne dra nytte av dette.

Men racet går videre, og DinSide kommer tilbake til nye tester når disse nye modellene er klare.