iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?

Kompakte mediespillere faller lett mellom to stoler, enten er de for små eller for store. Har Cowon A2 den riktige dimensjonen og overbevisende egenskaper? Vi har testet.

De første mediespillerne med LCD-fargeskjerm og video dukket opp for flere år siden, men skjermstørrelsen var så vidt over frimerkets. Det ble ikke noen suksess, og flere varianter med forskjellige skjermstørrelser har dukket opp siden, fremdeles uten den store salgssuksessen. Først med 5 generasjon iPod, som støttet video, ble det salgsvolumer på denne type apparater. Dete skyldes både det momentet som iPod har i markedet og at det samtidig dukket opp et tilbud av innhold.

iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


iPod video gir ikke akkurat noen Collosseum-opplevelse, men hvis maskinen blir noe særlig større blir den ikke noe man bare tar med seg. Nærmer den seg bokstørrelse og over halvkiloen i vekt blir det til at man må vurdere om man skal ta spilleren med seg, og da er den for stor...

Mange mener at en Sony PSP har perfekt størrelse, både selve apparatet og skjermen. Det burde glede produsenten av Cowon A2, for den har praktisk talt like stor skjerm, men er faktisk litt mindre enn PSP.

Skjermen er bare noen millimeter smalere og enda færre millimeter lavere, effektivt areal som viser bilde er praktisk talt likt.

Siden Cowon A2 heller ikke skal betjenes med begge hender, er det bare på høyre side at det er betjeningsknapper, det gjør den merkbart smalere enn PSP.

iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


HVa kan den by på?

Cowon A2 spiller av video lagret i formatene AVI, ASF, WMV, DivX, Xvid, lydformatene som spilles av er MP3, WMA, OGG Vorbis og WAV og den viser bilder i JPG, BMP og PNG-format.

Den kan også vise rene tekstfiler.

Dessuten kan den ta opp video i MPEG-4 SP format med opptil 640x480 oppløsning og 1 Mbit/sek, og ta opp stereo lyd i MP3 i opptil 192 Kbit/sek.

Det er også innebygd radio, og du kan ta opp direkte fra radio til harddisken.

Harddisken er på 30 GB, og kobles til PC med USB 2.0. Den opptrer som en ekstern disk, og det er ingen programvare som er påkrevet for å overføre filer og organisere mapper.

iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


Det finnes også enda en USB-port, som fungerer som "host". Her kan du koble til digitalkamera eller annen enhet som kan sende fra seg data styrt av en annen enhet, som f.eks. en minnekortleser, digitalkamera eller annen mediespiller. Da trenger du en USB-kabel med miniplugg i begge ender. Disse er sjeldne, derfor følger det med en praktisk overgangsledning. Denne kobler du til en USB-kabel med stor A-plugg i den ene enden og en miniplugg i den andre. Så er det bare å overføre.

iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


Kontaktene for USB og lyd/video inn og ut sitter skjult under en liten luke på siden. Kontakt for hodetelefoner og strømkontakt er derimot alltid tilgjengelig. Spilleren kan også lades med USB-tilkoblingen, og Lithium-polymer batteriet har opptil 17 timers kapasitet.

Overføre ja, det er dessverre ikke mulig å spille filer som ligger på en ekstern enhet. De må kopieres over til Cowon A2 først, og det går vesentlig tregere enn kopiering mellom PC og A2.

Bilde og lydkvalitet

Skjermen er 4 tommer diagonalt, og har en oppløsning på 400x272 punkter, med 24 mill. farger. Det gir en sylskarp skjerm med svært gode farger.

Det er viktig at du ser rett på skjermen. Du kan ikke la spilleren ligge på bordet foran deg og se på skrå ned på den, da blir skjermen mørk og uleselig.

Det som er svært merkelig er at betraktningsvinkelen fra den andre siden er langt større. De som eventuelt sitter på den andre siden av bordet og ser skjermen opp ned, har et langt bedre bilde!

Derfor er det mest praktisk å støtte spilleren opp, slik at den står i passende vinkel. Det er ikke noe ben til å trekke ut på baksiden, slik som på Archos 700. Men etuiet som følger med kan brettes slik at det fungerer utmerket som støtte. Vinkelen regulerer du med borrelåsen.

iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


Lydkvaliteten er utmerket, her er det hva du kobler til av hodetelefoner som teller mest. Vi testet både med våre PortaPro og Sennheisers støykanselerende, og ble fornøyd.

Stort sett var ting på plass, men vi opplevde flere tilfeller av at lyd og bilde ikke hang sammen, i flere forskjellige videoformater. Det er forøvrig ikke denne spilleren alene om, selv om alle de aktuelle filene spilte perfekt på PCen.

Overføring og betjening

Ett av problemområdene for bærbare mediespillere, er hvor man skal få innhold fra. Om man laster ned eller vil bruke egne DVDer, så må filene konverteres til passende format før de lar seg spille av.

Dette er som med MP3-filer, bare at vi snakker om video. Her varer materialet lengre, både filmer og episoder av TV-serier blir fort noen timer, og det er LANGT mer data som skal kvernes.

iAudio leverer med et lite program som tar seg av både ripping av musikk og konvertering av videofiler.

iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


Her hadde vi blandete erfaringer. Noe gikk greit, men VOB-filer fra DVD - nei de var ikke kopibeskyttede - var til tider problematiske.

iAudio Cowon A2 - mediespiller i riktig format?


Vi sjekket med andre konverteringsprogrammer og her var det ingen problemer.

Betjeningen er selvforklarende, joysticken tar seg av manøvrering i menyene samt "enter" med et lett trykk på spaken. Back-knappen tar deg tilbake ett nivå i systemet, og funksjonene til de tre knappene A,B og C under står alltid listet opp nederst i de forsjellige skjermbildene.

Selv om betjeningen var svært komfortabel var vi ikke alltid like begeistret for responsen. Det er litt ekstra venting her og der, som vi kan tolerere når det gjelder å starte opp en film, eller bla gjennom store bildefiler. Men å skifte låt tar like lang tid, og det burde skje umiddelbart.

Konklusjon

Cowon A2 er en lekker sak med flott skjerm og et utmerket format. Den er allsidig på formatsiden og samarbeidsvillig både som ekstern disk på PC og som vert for andre USB-enheter.

Prisen er 3995 med etui, strømadapter, kabler og ørepropper.

Distributør er Scribona, Komplett selger til sluttbrukere.