I strupen på Wikipedia

Med kvalifisert informasjon skal Store norske leksikon bli nordmenns foretrukne oppslagsverk.

Kunnskapsforlaget har i dag lagt ut hele leksikonet på nett - gratis!
Kunnskapsforlaget har i dag lagt ut hele leksikonet på nett - gratis! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En takk rettes også til Wikipedia og wikipedianere for inspirasjon og for å ha bidratt til å redefinere den tradisjonsrike leksikonformen.

Med denne setningen har Store norske leksikon i dag åpnet sine nye nettsider. Kunnskapsforlaget har, ganske oppsiktsvekkende, tatt skrittet fullt ut og lagt ut hele leksikonet gratis på nett, der alle kan bidra og alt som publiseres legges ut med fri lisens slik at alle kan bruke det.

Leksikonet finansieres av annonser, samt donasjoner og annen støtte. Ved eventuelt driftsoverskudd, deles det ut årlige stipend til bidragsytere som har gjort seg fortjent til det.

Alle artikler du leser kan altså redigeres av deg og andre, men i motsetning til Wikipedia blir ikke redigert innhold automatisk publisert.

Les også: Du kan laste ned HELE Wikipedia

image: I strupen på Wikipedia


image: I strupen på Wikipedia


Du kan redigere en artikkel, men resultatet blir da et redigeringsforslag som sendes inn til fagansvarlige, som kvalitetssikrer informasjonen før den oppdateres. Vanlige brukere kan også bli fagansvarlige innenfor sine felt, men informasjonen rundt dette er ikke klar ved lansering. I tillegg kan alle artikler kommenteres og diskuteres.

For å bidra på Store norske leksikons nettjeneste må du registrere deg med navn og mobiltelefon, og du mottar en kode pr SMS som må bekreftes.

Stor pågang

Ikke uventet har sidene stor pågang allerede (og sannsynligvis enda mer når du leser dette) og oppleves som ganske trege, men det skal bli spennende å se på hvorvidt dette initiativet vil konkurrere med Wikipedia.

Våre stikkprøver viser at informasjonen i mange tilfeller er kortere enn det du finner på Wikipedia, men at mange temaer også er svært omfattende dekket, som for eksempel informasjon om Norge, som har over 100 artikler, der mange er svært lange.

Dog skal det sies at Wikipedianerne er flinkere til å krysslenke og lenke ut enn det Store norske leksikons redaksjon er, og at Wikipedia bruker skjermbredden bedre (og dessuten er annonsefri).

Du finner leksikonet her: http://www.snl.no/