Microsofts tilbud innen lagring i nettskyen har skiftet navn fra SkyDrive til OneDrive. Tjenesten gir deg i hovedsak det samme som konkurrentene: Enkel tilgang til dine viktigste data fra alle datamaskiner og dingser.  Foto: MICROSOFT
Microsofts tilbud innen lagring i nettskyen har skiftet navn fra SkyDrive til OneDrive. Tjenesten gir deg i hovedsak det samme som konkurrentene: Enkel tilgang til dine viktigste data fra alle datamaskiner og dingser. Foto: MICROSOFTVis mer

I nettskyen blir det aldri fullt

Har du ikke prøvd lagring av data i nettskyen? Her er noen av de beste alternativene.

Med lagring i nettskyen har du alltid tilgang til dokumenter, bilder, musikk og resten av ditt digitale liv. Denne uka relanserte Microsofts sin skylagringtstjeneste under nytt navn. SkyDrive er nå OneDrive, og skal konkurrere med aktører som Dropbox, Google Drive og norske Jottacloud.

Grovt sett gjør alle disse tjenestene den samme jobben: Enkel og oversiktlig skylagring, med synkronisering på tvers av enheter. Enkelte tilbyr automatisk enveis backup av definerte mapper til nettskyen. Automatisk bildeopplasting fra mobilappene er også en vanlig funksjon.

Men tjenestene har ulike styrker og svakheter. Det følgende bør gjøre det litt enklere å vurdere hvilken som passer best for deg.

Alle tjenestene er tilgjengelige for Windows, Mac, Android og iOS. Men Dropbox er kompatibilitetsvinneren, med egne versjoner også for Linux, Blackberry og Kindle Fire.

Alle kan fåes både som gratis- og betalingstjenester. Norske Jottacloud har lavest betalingsterskel, med 120 kroner i året for 20 GB lagringsplass. Men OneDrive er rimeligere om man vil ha 100 GB plass, med 294 kroner mot Jottaclouds 435. Google tar 360 kroner for 100 GB, mens Dropbox er langt dyrere, med 600 kroner i året.

Google er mest generøs med gratisplassen, med 15 GB. OneDrive følger med med 7 GB og Jottacloud med 6 GB. Dropbox tilbyr bare 2 GB gratis lagringsplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hvilken skal du velge? Lever du ditt digitale liv i Windows-universet, er OneDrive en sterk kandidat. Tjenesten kommer ferdiginstallert som en del av Windows 8 og 8.1. Vi som sitter med tidligere versjoner, må laste ned applkasjonen separat. Brukere av andre operativsystemer kan også bruke OneDrive, men det merkes at tjenesten er giret inn mot Windows-brukere.

Jan Omdahl er internett- og mediekommentator i Dagbladet.no Foto: Dagbladet
Jan Omdahl er internett- og mediekommentator i Dagbladet.no Foto: Dagbladet Vis mer


Det er bare med Windows 8.1 man får den virkelig tette integrasjonen, der du blant annet kan bla gjennom og få forhåndsvist filer i OneDrive-mappen i Utforsker, selv om de ikke er lagret lokalt på maskinen. OneDrive har også en meget god og brukervennlig webløsning. Tjenestens akilleshæl er hastigheten. Spesielt opplasting går langt raskere hos flere av konkurrentene, viser tester utført av DinSide.

Google Drives største styrke er den tette integrasjonen med andre Google-produkter. Har du allerede en epostkonto hos Google, er det meget enkelt å komme i gang. Med på kjøpet får man også en enkel kontorpakke med tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogram og tegneprogram, som det er enkelt å dele med andre og jobbe på sammen. En svakhet er at Google Drive mangler automatisk bildeopplasting via mobilappen.

Markedsleder Dropbox’ største styrke er at det virker sømløst på tvers av operativsystemer, noe jeg personlig har hatt nytte av siden 2007. Bruker du flere ulike plattformer i din datahverdag, kan dette være tingen. Applikasjonene er veldesignede og brukervennlige, men vil du ha mye lagringsplass, blir det fort dyrt med Dropbox.

Norske Jottacloud gjør det den skal, inkludert automatisk fotosynkronisering. Data lagres på selskapets tjenermaskiner på Økern i Oslo, så tjenesten oppleves kanskje særlig lynkjapp for nroske brukere. Foreløpig er web-grensesnittet ikke så velutviklet som hos de argeste konkurrentene, til gjengjeld gjør tjenesten et stort poeng av at de tar personvern og sikkerhet på største alvor.

Les også: Gir deg 10 terabytes gratis nettlagring

Samleside: Nettlagring