I en digital bakevje? Bruk trådløst bredbånd!

Slik kan du også få nettsky, video og annen stas.

Når den gamle kablingen ikke klarer å levere tilfredsstillende internetthastighet - hva er alternativene? Foto: Brynjulf Blix
Når den gamle kablingen ikke klarer å levere tilfredsstillende internetthastighet - hva er alternativene? Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gamle dager, da telefonlinjen var selve forbindelsen til resten av samfunnet, hadde Televerket tilkoblingsplikt for alle, uansett hvor i landet du bodde. Om det måtte settes opp stolper og strekkes kabler, det var ikke ditt problem, du hadde rett til å bli koblet til.

I dag er fasttelefon på vei ut, og det samme gjelder vedlikehold og utbygging av det tilhørende kabelnettet. Det er altså fiber som gjelder når det bygges ut. Problemet er at fiberen svært ofte ikke når fram til der kundene bor.

For deg som bor i en digital bakgård

For selv om det er fiber mellom sentralene, er det ofte bingo om du får fiber inn til ditt eget hjem.

Bor man i borettslag eller i typisk bymiljø er sjansen stor for at det allerede er fiber inn i bygningen, eller at det ligger oppgradert koaks fra kabel-TV selskapet.

Men kommer man litt utenfor havner man fort i en bakevje hvor det eneste alternativet er den gamle kobberkablen fra Televerkets tid. Da er alt du får en ADSL-linje med svært begrenset kapasitet, og det ofte selv om du er omgitt av borettslag innhyllet i fiber...

Dette problemet går igjen for mange som bor i eneboliger eller andre små enheter, i områder som har for få potensielle abonnenter til at nettilbyderne bryr seg om å bygge ut. Det er jo ikke lenger noen tilkoblingsplikt.

Hva er alternativene?

Når det ikke er håp i kablene er det trådløst som er alternativet, da snakker vi om mobilt bredbånd. Både 3G og 4G har blitt bygget ut og oppgradert, men foreløpig er det bare Netcom som tilbyr 4G.

3G-nettet til Netcom har blitt oppgradert til hele 42 Mbps, men det er ikke alt av utstyr som håndterer dette, bortsett fra de nyeste modemene og den nyeste iPad "3". Det er heller ikke hele landet som har dekning ennå, og hastigheten er teoretisk, brutto og kapasiteten per sender må dessuten deles med andre som er koblet til.

Hastigheten vil derfor både være lavere enn den teoretiske, og ikke minst: Den vil variere.

4G nettet har enda høyere teoretisk hastighet, vi snakker rundt 80 Mbps, men også her må resursene deles og er variable.

Les også: NetCom bruker en milliard - hva får du?
Telenor oppgraderer mobilnettet

Telenor har ikke hastigheter over 10 Mbps i prisplanen, selv om utstyret kan håndtere mer. Når de kommer med 4G, vil også 3G-hastighetene skrus opp og nye abonnementer og priser blir annonsert.

image: I en digital bakevje? Bruk trådløst bredbånd!


Hva med mottaksutstyr?

USB-mottaker for 4G Foto: Netcom
USB-mottaker for 4G Foto: Netcom Vis mer


Det kalles mobilt bredbånd, og hva slags utstyr som leveres for mottak bærer tydelig preg av dette. Fortsatt er nemlig de fleste alternativene bare et SIM-kort for de apparatene som har selve mottakeren innebygd, eller en USB-mottaker i form av en plugg med SIMkort.

Mini-mobilruter for opptil 8 brukere. Foto: Netcom
Mini-mobilruter for opptil 8 brukere. Foto: Netcom Vis mer


Det er altså hovedsaklig snakk om én bruker per abonnement. Heldigvis er det faktisk mulig å dele ett abonnement med for eksempel andre familiemedlemmer.

Netcom tilbyr for eksempel tvilling eller trilling-SIM pluss et ekstra data-SIM på samme abonnement, og kan dermed ha to bærbare PC-er og to mobiler, eller tre bærbare PC-er og en mobil og så videre. Telenor tilbyr bare datatvilling eller taletvilling.

Det finnes også en liten portabel 3G-ruter. Med denne kan 8 PC-er, mobiler og annet med støtte for WLAN (trådløst nett) være logget på, den støtter 802.11g.

Skal du derimot ha en installasjon tilsvarende det man får fra andre nettilbydere, så finnes det et rutermodem, Huawei B593. Dette har fire vanlige nettverksporter til annet utstyr, 2 USB-kontakter og kontakter for eksterne antenner. Det støttes opp til 32 samtidige brukere på en 4G forbindelse. Vi har nettopp installert et slikt rutermodem, testen finner du her.

4G Rutermodem for opptil 32 brukere, med nettverksporter for kablet nett. Foto: Netcom
4G Rutermodem for opptil 32 brukere, med nettverksporter for kablet nett. Foto: Netcom Vis mer


Telia i Sverige har også et lite 4G portabelt rutermodem, dette vil komme i salg i Norge i løpet av sommeren, i følge Netcom. Telenor har også et tilsvarende, men tilbyr ennå ikke 4G i Norge. Rutermodemet kan imidlertid brukes på 3G-nettet inntil 4G settes i drift.

Hva med bruken?

Abonnementsprisene i mobilnettet ligger noe høyere enn i fastnettet, når vi sammenligner hastighetene. Det er til å leve med.

Den store haken er nemlig begrensningen i bruk per måned.

Slike begrensninger sluttet man ganske raskt med i fastnettet da ADSL kom. Og med den veksten som kommer til å skje i mobilnettet, tror vi at det blir like håpløst med slike begrensninger her.

Databruk i mobilnettet var ytterst beskjedent fra 2005 og fram til 2007. Da iPhone kom i 2008 brukte de som hadde skaffet seg dette nye vidunderet over 30 ganger så mye data som de andre brukerne som lå på rundt 3 megabyte i måneden. I dag er gjennomsnittlig bruk rundt 400 MB i måneden for alle brukere av smartmobiler.

I tillegg lanserte Apple iPad, en ny storbruker med apetitt på data, her snakker vi om et gjennomsnitt på 650 MB databruk i måneden.

Når 4G/LTE kommer for alvor i mobiler, Ultrabooks og nettbrett regner mobiltilbyderne med en enda større økning i databruken.

Med en slik utvikling blir det vanskelig å opprettholde volumbegrensninger.

Særlig når storbrukeren går fra å være en digital hamster/pirat som laster ned og opp alt han finner av musikk og film, til en vanlig mann av folket som betaler for tjenester som streamer musikk og video samt bruker nettskytjenester til lagring.

Mange har 20-30 GByte med digitale bilder, samlet gjennom en årrekke. Da ryker månedskvoten allerede på første forsøk på å laste opp til lagring i nettskyen.

Hva 30 Gbyte egentlig innebærer er også umulig å si i praksis. Automatiske nedlastninger, streaming av innhold med varierende båndbredde, gjentatte forsøk på å laste ned nettsider, bufring av video som man avbryter før man har sett alt - virkeligheten lar seg ikke regne ut med noen enkle parametre.

Vi har likevel skaffet oss en 4G ruter, så får vi se hva den duger til i praksis over tid. Testen finner du her!

OPPDATERT: Og mandag den 25 juni satte Netcom opp kvoten til 100GByte i måneden for produktet Mobilt Hjemmebredbånd!

Det finnes også andre nasjonale og lokale leverandører av trådløst nett. Løsningene fra disse kommer vi tilbake til om kort tid i en ny artikkel.