I dag er dagen

21. oktober 2015 er datoen Marty McFly ankom framtiden i en flygende DeLorean.

<B>FUTURISTISK FAVORITT</B>: Tilbake til fremtiden-filmene tok for seg tidsreiser på en måte som fenger like mye i dag som for 30 år siden. Foto: UNIVERSAL
FUTURISTISK FAVORITT: Tilbake til fremtiden-filmene tok for seg tidsreiser på en måte som fenger like mye i dag som for 30 år siden. Foto: UNIVERSALVis mer

Tilbake til fremtiden-trilogien står som en av åttitallets mest legendariske, og svært mange av oss som vokste opp på i denne perioden har et forhold til filmene. Året er 1985, og vi følger tenåringen Marty McFly og hans kamerat, oppfinneren Dr. Emmet Browns tidsreiser, først tilbake til 1955, så til 2015 og i siste filmen drar de tilbake til 1885 og ville vesten.

Framtidsvyer

I film nummer 2 dro de altså 30 år fram i tid, til 21. oktober 2015. Fartøyet var en DeLorean, en amerikansk sportsbil som ble produsert i Nord-Irland(!) mellom 1981 og 1983, og som for anledningen var i stand til å fly i luften.

I fremtiden møter han både seg selv og sine barn, og en rekke svært så futuristiske nyvinninger.

Dagen i dag markeres en rekke steder over hele kloden, her hjemme har for eksempel Teknisk Museum i Oslo fått låne et eksemplar av bilen som ble brukt i filmen, og viser de tre filmene på storskjerm

Så hvor godt traff filmskaperne Robert Zemeckis og Bob Gale med sine spådommer? Her har vi samlet et knippe av dem, og krydret med våre kommentarer:

Flyvende biler

I dag er dagen


Dette har til alle tider vært en våt framtidsdrøm, og i Tilbake til fremtiden 2 fyller de himmelen. Men selv om det finnes prototyper, er de like sjeldne å se på himmelen i 2015 som i 1985. Her ser du et eksempel.

Store flatskjermer med videosamtaler

I dag er dagen


Her må vi si at filmskaperne traff blink. Ikke bare har stuene i Hill Valley flatskjermer som fyller store arealer på veggene, de kan også kommunisere via dem. TV-er på 65 tommer og større, med innebygd Skype og andre videokommunikasjonsløsninger, er i ferd med å bli dagligdags i 2015.

Smartbriller

I dag er dagen


Både Dr. Emmett Brown, Marty McFly og flere andre i persongalleriet bruker smartbriller fra tid til annen i filmen. Hva de får av informasjon kommer imidlertid ikke helt tydelig fram, annet enn at man kan svare på telefonoppringinger, men vi antar at det dreier seg om informasjon og augmented reality. Teknologien er der allerede, men helt vanlig er ikke slikt utstyr ennå. Vi må uansett gi godkjent karakter også her.

Hoverboard

I dag er dagen


Marty McFly liker å bruke rullebrettet sitt som framkomstmiddel, og i 2015 får han en svevende variant - et såkalt «hoverboard». Der er vi ikke ennå, men Hendo, et amerikansk selskap, har utviklet en fungerende prototype ved hjelp av magnetisme. Så hvem vet, kanskje slike blir vanlige om 30 år?

Selvsnørende sko

I dag er dagen


Nike var en av sponsorene til filmene, og Marty brukte et par Nike-sko som snøret seg selv. Fascinerende, men skolissene har ikke forlatt oss ennå. Det er imidlertid håp for alle som synes manuell skosnøring er pyton: Nike lover at selvsnørende sko ala dem i filmen, vil kunne kjøpes mot slutten av året. Prisen er imidlertid ukjent.

Men hvor ble det av mobilen?

Joda, visst fantes både smartbriller og videokommunikasjon via TV-en i Hill Valley i 2015, men selve bæreren av informasjonen, Internett, klarte filmskaperne ikke å forutse. Det samme gjelder mobiltelefonen, som kanskje er folks aller viktigste tekniske hjelpemiddel i 2015.

Har du andre eksempler på spådommer i filmen som enten har slått til eller floppet? Bruk debattfeltet under!

Flere saker om ny teknologi