I dag blir det «tregt» å surfe

Storstilt kampanje for nettnøytralitet.

<strong>STOR KAMPANJE:</strong> Mange nettsteder vil gå «tregt» i morgen som en protest mot et nytt, amerikansk lovforslag. Foto: battleforthenet.com
STOR KAMPANJE: Mange nettsteder vil gå «tregt» i morgen som en protest mot et nytt, amerikansk lovforslag. Foto: battleforthenet.comVis mer

Flere store nettsteder rundt om planlegger en aksjon onsdag 10. september. Da vil de alle vise «loading»-symboler som en protest mot et nytt, amerikansk lovforslag.

Lovforslaget går ut på å la nettilbyderne ta penger fra nettjenester for å favorisere dem; i utgangspunktet ved å gi dem raskere hastigheter enn resten. Det strider med prinsippet om nettnøytralitet, der alle nettjenester i utgangspunktet behandles likt.

«Internet slowdown»

Informasjon om «Internet Slowdown»-kampanjen finnes på battleforthenet.com, og ideen er å gi folk et inntrykk av hvordan nettet kan bli i fremtiden, der nettsteder som ikke betaler leverandørene lastes tregere.

Målet er å drive trafikk i form av telefonhenvendelser og epost til den amerikanske kongressen, Det hvite hus og det føderale forvaltningsorganet som regulerer telekommunikasjon; FCC.

Er det mulig å måle den egentlige netthastigheten

Flere store er med

Blant nettstedene som aksjonerer, finner vi Reddit, Foursquare, Etsy, Vimeo, Digg, Imgur, Mozilla, Kickstarter, Wordpress med flere. Også flere store nettsteder med pornografisk innhold ryktes å ta del i kampanjen.

Kampanjen oppfordrer også andre nettsteder og privatpersoner til å delta, enten det dreier seg om bake inn en liten kodesnutt på nettsidene som viser det symbolske lastesymbolet, spre bilder eller bytte profilbilde på Twitter til et animert «loading»-ikon.

App-skapere kan også få instruksjoner om hvordan å sende en push-melding med budskapet i anledning kampanjen.

Les også: Ett minutt på internett ...