I bruk

Som ventet var noen funksjoner glimrende, mens andre virket mer halvferdige.


TV-tuneren viste seg å være både god og rask, den gir et utmerket bilde og er en glimrende zappe-maskin, kanalskifte skjer bortimot umiddelbart.

Timeshift-funksjonen er så enkel som mulig. Hvis du ser på en TV-sending gjennom TV-tuneren i 558 og du får besøk eller telefonen ringer, så trykker du Pause-knappen på fjernkontrollen. Da blir bildet stående på skjermen, mens sendingen fortsetter og blir tatt opp på harddisken. Når du er klar igjen er det bare å trykke Play, og programmet fortsetter å spille av fra der du trykket Pause. Som om det var et opptak du så på i utgangspunktet.

Du kan selvsagt trykke pause så mange ganger du vil, maskinen fortsetter å ta opp i bakgrunnen inntil du trykker Stop. Da vises den egentlige sendingen igjen.

Opptak av et program er like enkelt, du trykker opptaksknappen og dett er dett. På en harddiskbasert opptaker er det selvsagt ingen fomling med å finne ledig plass, det ordnes automatisk av filsystemet.

I bruk


Avspilling av opptak gjøres ved å trykke Meny-knappen, og velge”Video som er tatt opp”. Da dukker listen opp og det er bare å velge og trykke Play.

I bruk


Opptakene presenteres med kanalnavn og dato/tid

DVD og andre formater

Avspilling av DVD fungerte helt utmerket. Spilleren er lettbent i manøvreringen, alt foregår kjapt og greit, med utmerket kvalitet.

Andre formater fungerte delvis OK. DivX fungerte utmerket, med spoling og det hele. XviD brukte nesten et halvt minutt på innlesing av ett eller annet før avspillingen startet, og her var spolingen langt fra patent. Da vi trykket Play etter spoling frøs bildet, og kom ikke i gang igjen. Det tok også en del tid før DP-558 kom ut av avspillingsmodus og tilbake til listen igjen.

MPEG-1 og MPEG-2 fungerte utmerket, men filer i forskjellige varianter av MPEG-4 ville enten ikke spilles av i det hele tatt, eller så var lydkodeken ikke støttet.

Heller ikke QuickTime eller WMV-filer kan spilles av, men det er det jo heller ikke oppgitt at den støtter...

Avspilling av filer på PC

DP-558 kan kobles til hjemmenettverket med en vanlig Ethernet-kabel, og spille av filer som ligger på forskjellige PCer i nettverket. Du installerer PC-Link som er et lite program hvor du legger inn snarveier til de filene du vil ”publisere” til 558. Dette gjøres ved dra-og-slipp eller ved å bruke ”Add” og en filmeny.

I bruk


Det er også en søkefunksjon og en høyreklikk-meny som gir deg mulighet til å flytte og slette i listen, samt en info-funksjon. Her kan du for videofiler igjen velge skillefanen AVI for mer info, og en inforute nederst forteller om filformatet støttes og kommenterer bitraten.

I bruk


Vi hadde ønsket at problemfiler ble merket av i selve listen, siden det ikke gis noen feilmeldinger når man prøver å spille disse av. I stedet leter spilleren videre i listen til den finner en fil som kan spilles av, og setter i gang avspilling på egen hånd. Å bla seg manuelt gjennom hver eneste fil er ikke så stas.

Alle de støttede filformatene fungerte utmerket, også MPEG-2 filer med høy bitrate for DVD. Det gjøres jo ingen endringer i mediefilene, så kvaliteten er like god som om materialet lå som datafil og ble avspilt fra en DVD-plate i DP-558.

Lydfiler fungerte helt greit, det er ikke et problemområde.

Bildefiler derimot, var ikke en gledelig opplevelse. De kommer uansett størrelse opp i et svært lite format midt på skjermen. Så trykker du Zoom noen ganger til bildet dekker skjermen. Denne innstillingen huskes heldigvis når du blar videre, men det tar ”lang tid” før neste bilde dukker opp. Selv om vi laget en egen mappe med bilder i 800x600 så tok det drøyt 2 sekunder å skifte bilde. 6 megapikslers bilder tok 6 sekunder å bla i – det føles fryktelig tregt.

Trådløst?

I bruk


Det er jo trådløs nettverkstilkobling som alle ønsker seg for et slikt stueapparat, og det verserer rykter om at det kommer. Vi testet i mellomtiden med en DWL-G810 54 Mbits nettverksbro fra D-Link koblet til DP-558. Det fungerte helt utmerket, selv de tyngste videofilene spilte helt greit uten hakking.

Internett radio, spill og værmelding

Det er også mulighet for å høre på web-radio hvis du er på nett. Her er det drøssevis med kanaler å velge mellom.

Det er også en internasjonal værmelding, men verken den eller radiotjenesten var tilgjengelig hele tiden i de dagene vi testet, så vi måtte nøye oss med feilmelding...

I bruk


Elektronisk Program Guide


KiSS har en elektronisk programoversikt på Internett, som du kan bruke for å velge programmer du vil ta opp. Dette er jo i prinsippet langt mer brukervennlig enn å taste inn kanal, dato og tidspunkter.

Dette forutsetter at du stiller inn på DP-558 hvilken kanal som er funnet på ditt TV-abonnement, som samsvarer med de forskjellige kanalene i programguiden. Kjedelig, dessuten var tjenesten nede da vi skulle sjekke om opptak basert på dette fungerte i praksis.

Neste: Konklusjon