Hybelkaniner, skjermeffekter og defragmentering

Selv et virus- og ormfritt system kan virke tregt, ofte på grunn av fragmenterte harddisker, umulige temp-filer, for mange bakgrunnsprogrammer og krevende skjemeffekter. Vi fortsetter med tipsene for å få fart på Windows.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjern hybelkaninene

Slik holder du Windows i form

  1. Hybelkaniner, skjermeffekter og defragmentering


Det er mange rare ting du kan gjøre med Windows, og enda flere rare ting som Windows gjør helt på egenhånd. En av disse tingene er bruken av midlertidige mapper. Hver gang du for eksempel slår av maskinen din uten å gå veien gjennom Start-menyen, blir filene i disse liggende igjen - helt til noen sletter dem.

image: Hybelkaniner, skjermeffekter og defragmentering


På en av våre maskiner lå det en gang over en gigabyte med skrot i midlertidige mapper, så det kan klart svare seg å kikke innom disse en gang i blant.

Tar du et søk etter alle mappene som heter "Temp," finner du dem alle, og det meste inni dem kan trygt slettes! Pass derimot på at du ikke har noen åpne programmer mens du gjør det, fordi de kan ha åpne filer i mappene. Her finnes for øvrig et utmerket program som heter CCleaner, samt Windows' eget diskoppryddningsprogram - vi anbefaler førstnevnte.

Skru av skjermeffekter

Maskinen din blir betraktelig raskere hvis du kan skru av alle skjermeffektene i Windows XP, som trekker systemressurser som bare det. Selv relativt nye og raske maskiner vil for eksempel merke at mapper og menyer åpnes raskere når Windows ikke trenger å tegne skygger eller jevne ut kantene på skriften.

image: Hybelkaniner, skjermeffekter og defragmentering


Du finner kontrollpanelet for skjerm ved å høyreklikke på skrivebordet og velge egenskaper. Så kan du gå inn i arkfanen for Utseende, og stilen til "Windows klassisk" for å kvitte deg med Windows XP-laget på toppen av tegningen. Deretter kan du klikke på "Effekter"-knappen og skru av kantutjevning og skyggeligging, og se hvor mye raskere Windows blir!

Fjern ubrukelige programmer

De fleste av oss har på et tidspunkt installert ett eller annet systemtillegg, eller gratis programvare som kommer med "noe ekstra". Disse kan ta opp mye minne i et ellers anstrengt system.

image: Hybelkaniner, skjermeffekter og defragmentering


Hvis du ikke trenger å ha den siste værmeldingen på skrivebordet ditt, eller hurtigstartere for for eksempel QuickTime eller RealPlayer, kan du spare mye minne på å fjerne disse. Det kjører også til enhver tid masser av programmer i bakgrunnen - som du finner frem til ved å trykke på ctr-alt-del og å se på prosessene (gjelder Windows 2000 og nyere).

De som liker å ha et sunt system sjekker ofte innom her - også for å overvåke minnebruken, som kan fortelle deg om du har nok minne eller ikke.

Mye gammel programvare kan også ta opp plass på harddisken, men dette gjør ikke nødvendigvis selve maskinen tregere. Det eneste disse gjør er å ta opp plass som du kan bruke til andre ting, samtidig som de kan gjøre vanskelig å sortere om innholdet på den - som er neste punktet vi skal ta for oss.

Defragmentere harddisken

Windows legger filene og programmene dine på det første og beste stedet det finner, selv om det ikke er plass nok akkurat der. Så søker systemet videre til det finner enda et lite fragment med ledig plass, og legger en bit til, og fortsetter med dette til filen er lagret. Dette fører til at en enkelt fil kan komme til å bli lagt på hundrevis, eller tusenvis av forskjellige steder på disken din.

image: Hybelkaniner, skjermeffekter og defragmentering


Dermed blir det ikke bare vanskelig å holde styr på alle fragmentene, men det tar også lengre tid å å lese og skrive dem til harddisken. Løsningen er selvfølgelig å finne en måte å skrive hele filen til harddisken sammenhengende - og da må du antakelig stokke om på innholdet ved hjelp av et defragmenteringsprogram.

Det finnes to typer av disse. Den ene, som er bygget inn i mange Windows-varianter (høyreklikk på harddisken din, velg Egenskaper, og klikk på Verktøy) foretar seg denne omstokkingen slik at alle filene blir skrevet sammenhengende på disken. Samtidig organiserer den harddisken slik at all den ledige plassen blir sammenhengende, som gjør at nye filer ikke blir spredd utover disken på samme måte.

Diskoptimalisering

image: Hybelkaniner, skjermeffekter og defragmentering


Etter noen måneder med lagring og sletting av nye filer, får du derimot det samme problemet på nytt. Derfor burde en harddisk som har stor utskifting av filer defragmenteres oftere enn en uten. Det beste er å defragmentere når du ser at Windows starter tregere, og at filene tar lang tid å åpne/lagre.

Det finnes også en annen type defragmenterer, som blant annet finnes i Norton SystemWorks. Denne sorterer også dataene etter prioritet, og kan for eksempel legge programmene på enkelte steder de starter raskere enn ellers - som på kantene av disken der disken spinner raskere.

Oppgradere maskinvaren?

Etter å ha gått gjennom ett eller flere av skrittene i denne artikkelen, skulle PCen din være i topp stand hva programvare og Windows angår. Dersom den forstatt virker litt treg, kan det være verd å undersøke om ikke det er på tide å oppgradere enkeltkomponentene - som du finner hjelp til i oppgraderingsguiden.

Det er derimot mer å gjøre med Windows også, men da må du laste ned tilleggsprogrammer og begynne å grave litt dypere i registeret. Windows XP tillater endringer på nesten alt - fra skjønnhetsnyanser til hvilke programmer som lastes inn ved oppstart. Ønsker du å spare noen ekstra sekunder her og der, kan en tur innom Tweak XP være tingen for deg!

Tilbake til hovedartikkelen