Hvorfor smiler Bill så lurt?


”Alle” som har sett dette bildet av Bill Gates fra arkivene til politiet i Albuquerque, New Mexico i USA, har hørt litt forskjellige versjoner om hva Bill gjorde for å havne i politiets klør, men kjøring for fort eller uten førerkort er blant gjengangerne.

Da vi mottok bildet fra en av våre lesere, som forslag til innslag i vår Fredagshumor-serie (takk til leseren, Øyvind Idland), ble vi nysgjerrige og ønsket å dobbeltsjekke årsaken til at Bill Gates ble arrestert.

I følge det amerikanske magasinet og nettstedet Brill’s Content er kanskje ikke saken rundt dette bildet like klar som det først kan virke som. Den noe spesielle historien journalist Elizabeth Lesly Stevens har presentert – og som på mange måter kan være morsom eller spennende fredagslesning for oss:

Dokumenter mangler?

Den 4. mai 1998 blåste Bill Gates arrestbildene fra 1977 opp på en storskjerm under en presentasjon på bransjemessen for National Cable Televison Association i Atlanta, Georgia i USA. Han forklarte at han hadde funnet bildene av seg selv på Internett, og at de ble tatt av politiet i Albuquerque da han som 21-åring hadde kjørt for fort i bil og hadde glemt førerkortet sitt hjemme.

Men Brill’s Content hevder at historien er en helt annen:

Magasinet fikk tilgang til Gates’ mappe fra Albuquerque Police Department i 1998, etter å ha presset politiet med delstatens egen ”open-records act” (lov om at visse offisielle dokumenter må være tilgjengelige for alle og enhver). Bildet av Gates samt hans fingeravtrykk på standard FBI-arkivkort, hadde nemlig vært vanskelig å få tilgang til. Mappen med papirene om årsaken til arresten – en mappe med lavere sikkerhetsklarering – kunne derimot ingen finne noe sted. Med andre ord er det ingen informasjon tilgjengelig som forteller om hvorfor Bill Gates ble arrestert i 1977, i følge Brill’s Content.

I følge politiet i Albuquerque, byen hvor Gates var med på å starte Microsoft i 1975 og hvor han bodde frem til selskapet flyttet til Seattle i 1979, er det mulig at Gates kan ha blitt tatt med på stasjonen for en så relativt liten forseelse som å ha unnlatt å stoppe ved et stoppskilt (det står ”SS”, muligens for ”stop sign”, på et lite kort som ligger sammen med bildene i mappen). Politiet sier også at det er mulig at Gates ble holdt av politiet og gikk gjennom byens fengselssystem uten at noen papirer ble fylt ut.

Samtidig forteller Brill’s Content at det på den tiden eksisterte en delstatslov i New Mexico som krevde at det skulle tas bilder og fingeravtrykk av personer som var mistenkte for straffbare handlinger som ledet til minst seks måneder fengselsstraff. Men det er ikke klart hvor nøyaktig denne loven ble opprettholdt.

To års forskjell

Det er uansett enkelte brikker her, som ikke passer helt sammen med det greie inntrykket Gates forsøkte å skape da han viste frem politibildene på konferansen i 1998.

For det første skal ikke Bill Gates ha funnet fengselsbildene på nettet slik han sa, men skal ha fått dem utlevert av sine PR-ansatte, som igjen skal ha fått dem fra politiet. Gates viste frem bildene på denne måten i et forsøk på å avvæpne hva som senere ville komme ut i media. Gates’ advokat hadde nemlig blitt advart av en ansatt ved Albuquerque Police Department om at Brill’s Content hadde fått tilgang til bildene av Gates, og at de ville skrive en sak om dette.

Det som stemmer derimot, er faktisk at Bill Gates en gang ble arrestert i Albuquerque for å ha kjørt for fort og ikke hatt med seg førerkortet – i 1975. Men politibildene er altså fra 1977, og skal ikke ha noe med arresten i 1975 å gjøre...

I følge Gates’ øverste PR-medarbeider, husker Gates at han har blitt anholdt i New Mexico to ganger: en gang for å ha kjørt for fort og en gang for å ha kjørt uten førerkort...

Hvis du vil lese mer om denne saken samt Microsofts PR-arbeide, kan du ta en titt på nettsidene til Brill's Content.

(Kilde: Brill’s Content)

Vi hører gjerne fra deg! Send inn dine bidrag til Fredagshumor. (Men husk: Det må være data-relatert humor! :)