Hvorfor skal jeg la mine venner overvåke meg?

KOMMENTAR: Jeg sier glatt nei takk til den nye Facebook-funksjonen.

<strong>PÅ KARTET:</strong> Facebooks nye funksjon lar deg se hvor vennene dine befinner seg til en hver tid. Så lenge du er villig til å dele den samme informasjonen selv. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PÅ KARTET: Facebooks nye funksjon lar deg se hvor vennene dine befinner seg til en hver tid. Så lenge du er villig til å dele den samme informasjonen selv. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 er personvern noe som hører fortiden til – i hvert fall for de fleste av oss.

Anført av Facebook og Google samler gigantene inn uhorvelige mengder med data om deg og meg, enten vi bruker tjenestene deres eksplisitt, eller bare surfer rundt på nettet, der vi blir fulgt av informasjonskapsler, også kjent som cookies, i nettleseren døgnet rundt

Slik har det blitt når vi ikke betaler for oss.

Du kan søke frem all verdens informasjon på nettet, holde kontakten med venner og kjente både i inn- og utland og lese nyheter og holde deg fullt oppdatert – uten å betale.

LAGRER KONTAKTER: Når du bruker Facebook-appen, lagrer de blant annet alle kontaktene i telefonlista di. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LAGRER KONTAKTER: Når du bruker Facebook-appen, lagrer de blant annet alle kontaktene i telefonlista di. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva du søker etter, hva du leser om, hvor du befinner deg og hvem du kommuniserer med lagres i store datasentre. Det finner du informasjon om i brukervilkårene rundtom; ofte i form av en gigantisk avhandling med vanskelig språk, som de færreste evner å lese igjennom.

På kort tid vet de store aktørene så mye om deg at de kan servere deg annonser det vil være større sannsynlighet for at du klikker på. Det betyr igjen klingende mynt i kassa for dem.

Ja, bare kredittkortselskaper kan visstnok forutse en skilsmisse to år før den skjer, med 98 prosent nøyaktighet – kun basert på bruk av kredittkortet og tilhørende betaling av regninger.

Da kan man jo bare forestille seg hva Facebook og Google kan utlede med all data de sitter på.

En studie fra Cambridge-universitetet med nesten 60.000 frivillige viste at man kun basert på hva du har likt på Facebook kan angi, med 88 prosent nøyaktighet, om du er homofil eller heterofil, hvorvidt du er mann eller kvinne (93%) eller om du politisk står til høyre eller venstre (85%).

Ikke bare vet Facebook hvem jeg kommuniserer med via Facebook-meldinger (samt innholdet i meldingene) og hva jeg liker på Facebook; de har også tilgang til anropsloggen på telefonen min, hva jeg hører på på Spotify, hva jeg ser på på Netflix, hvor mange sekunder jeg bruker på kattevideoer om dagen og veldig, veldig mye annet.

Hos Google kan jeg se på et kart hvor jeg har befunnet meg til en hver tid de siste åra. Jeg kan se alt jeg har søkt etter, jeg har gitt dem tilgang til alle bilder jeg har tatt, de har kontaktinformasjon til de aller fleste jeg omgås i hverdagen og de har all den private eposten min.

Men jeg velger å stole på dem.

Jeg velger å tro at Facebook, Google og de andre bruker disse datene til sin egen fortjeneste – og det er greit for meg. Mot at jeg bruker deres tjenester gratis får de hentet inn inntektene sine fra andre hold. Jeg stoler på at data lagres trygt, og at de ikke kommer i gale hender.

For selv som en av dem «uten noe å skjule», hadde jeg aldri vært villig til å offentliggjøre alt jeg har søkt etter på Google.

Én ting er nemlig hva jeg deler med Google og Facebooks store datasentre. En annen ting er hva jeg deler med omgangskretsen min.

Kanskje det kan være praktisk. Men vi er ikke overbevist om den nye Facebook-funksjonen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
Kanskje det kan være praktisk. Men vi er ikke overbevist om den nye Facebook-funksjonen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Nylig fikk nordmenn tilgang på Facebooks «Venner i nærheten»-funksjon, som har vært tilgjengelig for amerikanske brukere i over ett år allerede.

Aktiverer du den, kan du se hvor langt vennene dine er unna der du akkurat nå – og stedsnavnet. Det fordrer imidlertid at vennene dine også har aktivert funksjonen, så du får ikke spionere uten å bli spionert på.

Men hva er behovet? Jeg kan selvsagt se fordelen i et begrenset tidsrom – om man er på festival med kompiser for lettere å finne hverandre i folkemengden eller lignende.

Men hele tiden?

At mine venner (som både er kompiser, familie, kolleger, jobb-forbindelser, gamle klassekamerater og så videre) til en hver tid skal kunne overvåke hvor jeg befinner meg, kjenner jeg meg på ingen måte komfortabel med – og jeg har heller ingen interesse av å kunne følge med på hvor de befinner seg til en hver tid heller.

Faktisk synes jeg det som er mest problematisk vedrørende Facebook og personvern er hvor mye informasjon man deler nettopp med de man er venner med; ofte uten å vite om det selv.

Bare noe så enkelt som at alle kan se når man sist var pålogget, eller at alle meldinger man leser merkes som «sett» for avsenderen, der man fra mange opplever en stor forventning om et umiddelbart svar.

Eller at det dukker opp i venners nyhetsfeed om du liker en post fra en (for dem) vilt fremmed, at du har postet en klage på siden til bredbåndsleverandøren din eller at du likte et gammelt bilde av hun du har et ekstra godt øye til om dagen – til alles beskuelse.

Så nei takk, Facebook. Jeg kommer ikke til å aktivere «venner i nærheten»-funksjonen.

Hva med deg?

LES OGSÅ:
– Skal jeg fortelle deg hvem som er din beste venn?
Er vi alle blitt reklameplakater?