Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Hvorfor krasjer Windows?

Windows har krasjet. Igjen. Slik finner du synderen.

Det er et ubestridt faktum at Windows har blitt langt mer stabil de siste årene, og Windows 7 er kanskje det mest stabile operativsystemet Microsoft har laget noen sinne. Men det hender likevel at også Windows 7 stopper opp på uforklarlig vis, og enkelte opplever det oftere enn andre.

Da er det lett å skylde på Microsoft, selv om feilene oftest kan spores til dårlige drivere eller feil ved maskinvaren.

Og nettopp denne sporingen er noe Microsoft tar seriøst om dagen. Hvis du for eksempel opplever at Windows fryser, vil du med stor sannsynlighet få spørsmål om du vil benytte deg av feilrapportering neste gang du starter PC-en. Det kan være smart å gjøre. Slike feilrapporteringer hjelper nemlig Microsoft og maskinvareprodusentene med å kartlegge problemer og lage løsninger - som på sikt gjør systemet ditt mer stabilt.

Sjekk loggen

I tillegg logges problemer som oppstår i operativsystemet og programmene lokalt på datamaskinen din, slik at du selv kan ta tak i dem hvis du ønsker det. Her er et scenario som bør være kjent for mange av dere:

Natt til 18. mai opplevde vi at en test-PC hadde startet om av seg selv, mest sannsynlig grunnet et systemkrasj. For å finne synderen er problemrapportene et godt utgangspunkt. Du finner oversikten over problemrapportene enkelt ved å skrive "vis rapp" i søkefeltet på startmenyen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor krasjer Windows?


Oversikten viste seg å inneholde flere problemer, men dato og klokkeslett avslørte raskt at vi hadde hatt et krasj forårsaket av en feil knyttet til videomaskinvaren - bedre kjent som grafikkortet:

Hvorfor krasjer Windows?


Ved å høyreklikke på den aktuelle feilen kunne vi søke etter løsninger, og her kommer alle tidligere feilrapporteringer fra millioner av brukere til nytte:

Hvorfor krasjer Windows?


Kort tid etter fikk vi følgende melding på skjermen, med tilhørende forslag til løsning:

Hvorfor krasjer Windows?


I dette tilfellet var det nok å oppdatere skjermdriveren, i andre tilfeller er feilen av en litt mer ullen art, og da kan det være smart å vise detaljer knyttet til feilen:

Hvorfor krasjer Windows?


Selv om detaljene kan virke kryptiske, kan de inneholde elementer som kan hjelpe deg videre med å finne en løsning, her for eksempel: LiveKernelEvent:

Hvorfor krasjer Windows?


Et Google-søk er alltid et smart utgangspunkt i den videre prosessen, og sjansen er stor for at løsningen ligger i et teknisk fora et sted på verdensveven:

Hvorfor krasjer Windows?


Saken har også tidligere blitt publisert på DinSide. Oppdatert 14. august 2010

Les også: Trenger du hjelp til et dataproblem? Prøv DinSides datadoktor