SER MYE RART: Avdelingssjef Øyvind Nyland i Ibas har sett tusenvis av ødelagte harddisker, og vet hva som pleier å gå galt. Her oppbevarer Ibas disker som blant annet brukes for reservedeler.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SER MYE RART: Avdelingssjef Øyvind Nyland i Ibas har sett tusenvis av ødelagte harddisker, og vet hva som pleier å gå galt. Her oppbevarer Ibas disker som blant annet brukes for reservedeler. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Hvorfor krasjer harddisker?

Bærbar i senga, slag på tastaturet og eksterne disker kan føre til datahavari.

– Det finnes to kategorier mennesker: De som har hatt harddisk-krasj, og de som får det.

Det sier avdelingssjef Øyvind Nyland i Ibas til DinSide. Vi har besøkt Kongsvinger-selskapet som er størst i Norden på datarekonstruksjon, altså kunsten å redde data fra harddisker og andre lagringsmedier som har krasjet. De behandler årlig rundt 3.000 disker, og omlag 40 prosent av dem kommer fra uheldige privatpersoner.

– En harddisk er en elektronmekanisk enhet, og vil gå i stykker før eller siden, understreker Nyland.

– Hvorfor?! spør man seg gjerne.

For å gjøre en lang historie kort: Røff behandling.

Harddisk-krasj trenger ikke bety katastrofe – med denne boksen tar du enkelt og raskt backup!

"Logiske" feil

Et harddisk-krasj kan være relatert til både programvare og maskinvare. Om data på disken har blitt korrupte på grunn av programvarefeil eller ondsinnet programvare, kaller man gjerne feilen "logisk". Men ofte er det maskinvare-relatert, og det er slike feil vi skal konsentrere oss om her.

MANGE EKSTERNE: Harddisker som står fritt står også i større fare for slagskader. Senioringeniør Hans Rønningen i Ibas åpner her opp en ekstern disk som har krasjet, muligens på grunn av nettopp slag.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MANGE EKSTERNE: Harddisker som står fritt står også i større fare for slagskader. Senioringeniør Hans Rønningen i Ibas åpner her opp en ekstern disk som har krasjet, muligens på grunn av nettopp slag. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Ustabile eksterne disker

Den mest opplagte årsaken til harddisk-havari er eksterne disker med slagskader. Og dette er noe de ser mye av på Ibas.

Pass derfor på hvordan du plasserer disken. Nyland foreslår å heller la den ligge enn stå, og oppfordrer deg også til å være forsiktig med hvordan du legger ledningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo mer du tenker sikkerhet, jo lengre varer den, sier avdelingssjefen.

Det kan være flere ting som gjør at slagskader faktisk fører til en harddisk-krasj. En av de vanligste er at lesehodet dulter ned i platen, og skaper et lite krater. Dette kan føre til enda større skader etterhvert som disken brukes, da lesehodet kan opptre som en slags fresemaskin når den skraper ned i krateret tusenvis av ganger i minuttet. Det er så lite som fem til ti nanometer mellom lesehodet og platen, så her snakker vi ørsmå marginer. En nanometer er én milliarddels meter, tross alt.

Generell dårlig behandling

Disken din trenger ikke nødvendigvis falle fra et bord for å bli ødelagt. Med nok uforsiktig bruk kan disken ta skade over tid, og til slutt krasje totalt.

– Det kan bare være at du setter den fra deg uvørent, forteller senioringeniør Hans Rønningen i Ibas til DinSide.

Litt av årsaken er gyroeffekten. Selv om denne effekten vanligvis brukes for å gjøre ting mer stabilt ved å la den rotere, har den en uheldig effekt på spinnende harddisker. Effekten kan nemlig gjøre at selv små bevegelser får stor kraft, og dermed gjør stor skade.

Også telefonen din kan krasje – slik tar du backup av iPhone-meldingene dine

SMÅ MARGINER: Lesearmen er dingsen du ser senioringeniør Hans Rønningen holder på her. Når disken ikke brukes, settes denne i en hvileposisjon utenfor diskens skriveområde. På den måten slipper man at leseren dulter borti platen når PC-en er avslått. Når PC-er er på, derimot, kan armen fort skade platen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SMÅ MARGINER: Lesearmen er dingsen du ser senioringeniør Hans Rønningen holder på her. Når disken ikke brukes, settes denne i en hvileposisjon utenfor diskens skriveområde. På den måten slipper man at leseren dulter borti platen når PC-en er avslått. Når PC-er er på, derimot, kan armen fort skade platen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Veltede kaffekopper

Noe Ibas ser mye av, er PC-er som har fått et ublidt møte med væske. Dette skjer som regel fordi man velter en kopp kaffe eller et glass Cola utover tastaturet, som kan skape kortslutninger i bærbare maskiner. Dette kan igjen føre til skader på harddisken eller SSD-en.

Så hold koppene langt unna, og husk på at tastatur og PC ikke nødvengvis er to forskjellige ting på en bærbar.

FARLIG: Det kan være deilig å slappe av med PC-en i senga, men sørg for at den får puste, for eksempel ved å dra vekk dynen så viftene får fritt spillerom.  Foto: Colourbox.com
FARLIG: Det kan være deilig å slappe av med PC-en i senga, men sørg for at den får puste, for eksempel ved å dra vekk dynen så viftene får fritt spillerom. Foto: Colourbox.com Vis mer


Bærbar i senga

Vi tar teknologien med oss overalt, også opp i senga. Dette kan være farlig.

Du har sikkert selv kjent hvor varm en PC kan bli når den ligger på dyna. Grunnen er at PC-en "kveles". Dyna omkranser viftene, og maskinens pustehull får ikke nok luft. Det oppstår dermed varme, som kan skade harddisken din, både vanlige og SSD-er.

– Du kan godt sitte i senga, men sørg for at den får luft, sier Nyland.

Dette gjelder selvsagt ikke bare i senga, men også for eksempel på teppet i sofaen. Poenget blir det samme: Harddisken din må ha luft.

Sol og kulde

Ekstreme temperaturer generelt kan skade harddisken din – ikke bare når PC-en ikke får nok luft. Det kan derfor være farlig å legge PC-en i direkte sollys, eller i bilen når det er kaldt.

– Metallet i harddisken kan utvide seg og trekke seg sammen, forklarer Nyland hos Ibas.

Ved store temperaturforskjeller kan det dessuten dannes kondens som kan skade elektronikken og harddisken din.

Slag i tastaturet

Dette høres kanskje dumt ut, men Nyland drar det frem som en vanlig årsak til harddisk-krasj. Når frustrasjonen over programmer som ikke virker eller spillkarakterer som nekter å dø blir som størst, tyr mange til det skritt å dælje løs på tastaturet. Sitter du på en bærbar er det samtidig selve PC-en du slår til, og dermed også harddisken.

Dette er ikke særlig lurt, og kan føre til harddisk-krasj og enda større frustrasjon enn du hadde i utgangspunktet. Her snakker vi slagskader i ordets rette forstand.

– Vi ser det faktisk ofte, sier Nyland.

Sikkerhetskopiering på nett kan være enda tryggere enn på disk – for eksempel med norske Jotta

DinSide kommer med mer stoff fra vårt besøk hos Ibas. Blant annet skal vi se hvordan ingeniørene arbeider og hva du absolutt ikke må gjøre med ødelagte harddisker!