Hvorfor formatere harddisken?

Hva er egentlig poenget med å formatere disken når filer kan slettes på annen måte?

Hei!
Jeg lurer bare på hva som er poenget med å formatere en harddisk. Jeg vet at formatering sletter filene på harddisken, men når du ikke har behov for å slette filer på den måten, hva er da vitsen med formatering.

Også, hvordan formaterer jeg en harddisk i windows xp?

Bård

Datadoktoren svarer

Hei Bård,

Formatering av harddisken er jo ikke noe vi gjør så veldig ofte. Det er hovedsakelig tre grunner til at folk vil ha disken formatert, og det fine er jo at formatering gjør alt dette på en gang:

1: Bytte filsystem
Som du sikkert vet finnes det forskjellige filsystemer for de forskjellige operativsystemene. MacOS har HFS/HFS+, MS-DOS bruker FAT/FAT32, Windows 2000, XP og Vista som regel NTFS og Linux gjerne ext2 eller ext3. Alle harddisker kan formateres til filsystemene, men altså kun et om gangen. Formatering vil klargjøre disken for filsystemet du velger.

2: Sjekke disken for feil
En vanlig formatering (ikke hurtigformatering) vil gå gjennom hele disken, sjekke for feil og merke dårlige sektorer som ubrukelige. Dette kan ta flere timer, men er ofte lurt når du tar i bruk en ny harddisk.

3: Blanke ark...
Formatering sikrer at du også blir kvitt skjulte filer, virus eller systemfiler som du ellers ikke ser eller får has på gjennom operativsystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formatering i XP er enkelt, bare høyreklikk på stasjonsbokstaven og velg Formater... Men merk at du ikke kan formatere c:\-stasjonen når Windows kjører.

Skal du starte på ny frisk er det greieste å formatere ved installering, som vi har tatt for oss her.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar