Hvorfor 1366 x 768 på TVer?


Hei!

Jeg har et spørsmål som jeg hittil ikke har funnet noe fornuftig svar på. Hvorfor i all verden har de fleste LCD- og plasma-TVer oppløsningen 1366x768? De to HD-oppløsningene som kommer er jo 1280x720 og 1920x1080.

Så en TV med 1366x768-oppløsning vil dermed alltid måtte skalere bildet, noe som vil føre til forringet kvalitet. Hvorfor leverer ikke TV-fabrikantene apparater som passer til det signalet de skal vise? Håper dere kan svare på dette.

Hilsen Sindre

Datadoktoren svarer

Hei!

Det er jo et interessant spørsmål, og ikke minst intrikat nok til at jeg slo hodet sammen med en av mine kolleger i vårt søsternettsted Dingz.no, som jo vasser til ølmagen i TV-tester.

La oss først se på en av hovedforskjellene mellom for eksempel en LCD TV og en LCD monitor. TVen har noe som kalles overscan (vi kjenner dessverre ikke til noe godt norsk ord for dette), og det er noe alle TVer har, såvidt vi vet uten unntak (selv om noen modeller lar deg slå den av i visse situasjoner, som for eksempel når man kobler til en PC).

Overscan er egentlig en etterlevning fra de eldste TV-apparatene, der det var en nokså flytende grense som gikk når det gjaldt akkurat hvor mye de viste av bildet. Så for at ikke for mye av hovedbildet skulle bli kuttet vekk av dårlige TVer ble det sendt ekstra bildemateriale rundt for å "fylle ut". Det er dette ekstrabildet som kalles overscan, og det eksisterer fremdeles, selv på HDTV-sendinger (selv om dens funksjon har endret seg litt).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå det begynner å bli interessant. For en TV på 1280 x 720 vil altså, selv om det tar imot et HD-signal på samme oppløsning, fjerne dette ekstramaterialet (hvor mye varierer med TVen, og kan i noen tilfeller stilles på) og deretter skalere opp bildet til 1280 x 720. Dersom du kunne gitt samme signalet til en monitor med denne oppløsningen (eller slå av overscan for TVen), vil du riktignok få 1:1 pixelmapping (altså at en piksel i det originale signalet tilsvarer en piksel på skjermen), men du vil også få med overscan-området.

Så for en TV er det ganske enkelt slik at den skalerer bildet uansett, og av den grunn har ingen sett det store behovet for å stresse etter paneler på nøyaktig 1280 x 720. Industrien hadde selvfølgelig muligheten, men da de skulle gjøre om standarden på 1280 x 768 piksler til et bredde/høydeforhold på 16:9 måtte de enten kutte i høyden eller legge på i bredden. Det siste ble av en eller annen grunn valgt, og vips... vi har 1366 x 768.

Men TVer er litt som digitale kameraer, for uansett bør vi ikke tenke for mye på piksler. La øynene avgjøre hva som er bra eller dårlig.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar