Hvordan virker USB?

USB er i vinden om dagen. Endelig ser vi at produktene begynner å komme. Det henger sammen med at Windows 98 er nært forestående. Det er nemlig først i Windows 98 at USB virkelig lever opp til forventningene med ekte Plug & Play mens PCen er i drift.

USB er en forkortelse for Universal Serial Bus og har en rekke fordeler fremfor vanlige serie- og parallellporter. Tanken bak USB er at du skal kunne ta en hvilken som helst USB-enhet, koble den til og vips så er den i drift. En USB-port kan forgrenes til å støtte hele 127 enheter. USB-portene er både raskere, billigere og enklere enn serie og parallellportene som de erstatter. Du trenger ikke å vite noe om tekniske detaljer som IRQ, UART, FIFO-buffer etc. Alle maskiner som har vært i salg de siste to årene, har mer eller mindre støtte for USB.

LES OGSÅ:

USB er en del av brikkesettet i PCen din. De fleste PCer er utstyrt med to USB-porter. Ved hjelp av små bokser (USB-huber), kan disse forgrenes til flere enheter. Siden USB-tilknytningen er en standard del av hovedkortet, trenger du ikke å kjøpe et dyrt tilleggskort for å koble til USB-enheter. I tillegg kan USB levere 5 volt spenning til en del strømsvake enheter og du slipper å benytte klumpete strømforsyninger til disse enhetene.

USB skal etterhvert knytte opp alle enheter med liten til middels krav til hastighet. USB har to hastigheter. Den ene som er beregnet på trege enheter som mus og tastaturer, sender med 1500 bit pr. sekund (bps), den andre er vesentlig raskere og gir deg hele 12 Mbit pr. sekund. Det er faktisk raskere enn de fleste nettverkskortene som er i bruk i dag. Det finnes da også spesielle USB-kabler som gjør det mulig å koble sammen to eller flere maskiner til et lite lokalnett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva slags utstyr finnes?

Her på DinSide, har vi tidligere skrevet om USB-høyttalere og digitale kamera med USB. På www.usb.org finnes det en lang liste over tilgjengelig utstyr. Noen eksempler er:

 • Overgang fra USB til seriell eller parallell.
 • USB til Irda (Infrarød overføring).
 • Skjermer med USB-porter (og HUB) som har USB-høyttalere og justering av skjermgeometrien fra PCen.
 • 56Kbit modemer med USB.
 • ISDN-bokser med USB.
 • Små USB-kameraer for videokonferanser.
 • Telefonapparater og telefonsentraler med USB.
 • Mus med USB.
 • Tastatur med USB og USB-hub for mus.
 • Skrivere med USB.
 • Scannere med USB.
 • USB strekkodeleser.
 • USB protokollanalysator.
Denne listen blir lenger for hver dag som går.

Hvilke operativsystem støtter USB?

I dag er det bare siste versjon av Windows 95 OSR2.1 og Windows 98 som støtter USB. Selv om du har siste versjon av Windows 95 er det ikke sikkert at tillegget for USB er installert. For å kontrollere at alt er i orden finnes det et lite program som forteller deg det. Det kan du laste ned her. Hvis du bruker Windows NT, må du nok dessverre vente på versjon 5 før du får tilgang til USB. Windows 98 er nok det operativsystemet som har best støtte for USB og USB-konseptet vil nok ikke ta helt av før Windows 98 kommer i salg for alvor.

Hva er "legacy" USB?

I BIOSen til mange hovedkort, finnes det en opsjon som heter "Legacy USB". Den er beregnet på å kunne støtte USB-utgaver av tradisjonelle enheter som mus og tastatur, i operativsystemer uten USB-støtte. Mus og tastatur med USB virker alltid under oppstart og i BIOS-oppsettet. Så fort operativsystemet blir startet kobler BIOSen ut og overlater kontrollen av alle USB-enheter til operativsystemet. Hvis du slår på "legacy-USB"-opsjonen i BIOS, skjer ikke dette og du kan fortsette å bruke disse to USB-enhetene i DOS eller gamle Windows-versjoner som Windows 3.11 eller NT.