Hvordan vi tester LCD-skjermer

Testing av skjermer er basert både på måling og betraktning. Her kan du lese om fremgangsmåten.

Her er det tydelig moiré på skjermen nederst til venstre
Her er det tydelig moiré på skjermen nederst til venstre Vis mer

Vi tester skjermene i grupper på 8, og kobler skjermene til en aktiv splitteboks med 8 utganger, som forsterker og distribuerer det samme signalet til alle skjermene.

Skjermene stilles inn til samme fargetemperatur, kontrast og lysstyrke ut fra samme kalibreringsrutine.

Vi kjører DisplayMate Video Edition, som er et testprogram som viser en rekke forskjellige mønstre på skjermen. Her avsløres både feil i geometri og fargebalanse og alle slags svakheter ved skjermen.

Vi sjekker geometrien, om bildet når ut i alle kanter og hjørner, sjekker dynamikken og fargebalansen. Moiré-effekter sjekkes, som viser om punktene i bildedataene faktisk treffer der de skal i skjermmatrisen.

Vi har plukket ut et antall bilder som vi selv har tatt med digitalkamera. Motivene varierer fra fargerike nærbilder av blomster til portretter av barn, dyr, forskjellige gjenstander og miljøer. Med alle skjermene koblet opp samtidig er det lett å se forskjeller i fargegjengivelse. Vi vurderer hvilken av skjermene som samsvarer best med originalene.

Hvordan vi tester LCD-skjermer

Vi sjekker om fargebalansen i bildet endrer seg vesentlig ved endring av betraktningsvinkel. Her ser du de samme fire skjermene betraktet rett på - venstre del av bildet - og skrått nedenfra - høyre del av bildet. Det er fra denne vinkelen det er størst endring i bildet på skjermer med spiss betraktningsvinkel.

I tillegg sjekker vi betjeningskomforten, både når det gjelder tilkobling og fysisk håndtering så vel som parameterinnstillinger på skjermen.