Hvordan vi løste problemet

Vi kunne ikke slå oss til ro med at PCen var for gammel, og at skanneren ikke kunne brukes sammen med den. Det fine med PCer er at det nesten alltid finnes en mulighet til å installere ett eller annet som løser nesten et hvert problem.

Skriverport til besvær

  1. Hvordan vi løste problemet

Vi bestilte et tilleggskort med en moderne parallellport. Det finnes en mengde varianter av slike kort, men vi valgte det enkleste. Det er et lite ISA-kort som kan settes til å være hvilken som helst type parallellport, og opptre i systemet som LPT1, LPT2 eller LPT3.

Slike kort har en mengde pinner og koblingsbøyler, som må settes på en fornuftig måte. Vi så på den lille ett-arks bruksanvisningen at det var satt opp som ECP og LPT1 som standard. For å endre på dette var det en rimelig forvirrende tabell med alternativer. Vi gjorde da en lur manøver, og sjekket i PCens BIOS.

Det kunne vi sette den interne parallellporten til å være LPT2 med et enkelt menyvalg – det var bare å endre minneadressen.

Etter å ha gjort dette sjekket vi under enhetsbehandling, og ganske riktig, der sto det at PCen nå var utstyrt bare med LPT2 og ingen LPT1.

Vi avsluttet Windows, slo av maskinen og satte inn det nye kortet med parallellport. Maskinen ble slått på, men ingen nye maskinvare ble oppdaget under oppstarten. Dette var ikke noe plug&play, så vi måtte gå til kontrollpanelet og velge Installere ny maskinvare. Vi lot Windows lete etter nye maskinvare, og det kan ta sin tid. Etter en del minutter kunne vi se hva Windows hade funnet, og det var som vi hadde håpet - en ECP-port. Vi lot Windows installere driverne, som allerede ligger i systemet. De samme driverfilene brukes, om det er en eller flere porter på PCen.

Suksess og overraskelse…

Så koblet vi til skanneren og staret systemet. Vi installerte programvaren til skanneren på nytt, og nå virket alt som det skulle.

Det var bare en liten detalj. Vi hadde i ledningskaoset under skrivepulten tatt feil av kabelen til skriveren og skanneren, og koblet skanneren til den interne porten som ikke hadde virket. Nå virket den!

Det hadde tydeligvis vært en svikt i kommunikasjonen mellom maskinvaren, BIOS og Windows. Når vi tidligere hadde endret instillingen av porten i BIOS, detektere ikke Windows at det var ”ny maskinvare”.

Vi har blitt så vant til at dette skjer automatisk i nyere maskiner, at vi ikke tenkte på dette. Det som gjorde utslaget, var enten at vi forandret adressen, og muligens også at vi i tillegg satte Windows til å lete etter ny maskinvare. Både den nye instillingen på den interne porten ble da registrert, sammen med det nye kortet.

Eller kanskje det var noe annet? I alle fall virker alt upåklagelig, og skriveren og skanneren har nå til og med fått hver sin port. Det kostet et par hundrelapper ekstra, og noen timer med fikling.

Men det er ikke første gangen vi opplever slikt som dette med PCer. Og neppe siste heller...