Hvordan velge PC?

Disse tre tingene bør du se etter ved kjøp av ny PC.

<b>HVA BØR DU KJØPE?</b> Å få oversikt over PC-markedet, og å vite hva du trenger, kan være utfordrende. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVA BØR DU KJØPE? Å få oversikt over PC-markedet, og å vite hva du trenger, kan være utfordrende. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på jakt etter ny PC, men ikke helt sikker på hvilken du burde velge?

For mange kan det være vanskelig å vite hva man skal legge vekt på under et PC-kjøp, spesielt siden man blir bombardert av merker, spesifikasjoner og tall man ikke alltid vet hva betyr.

Her er tre ting du bør titte litt ekstra etter før du kjøper ny datamaskin - for de som ikke har så god greie på datamaskiner.


Se alle testene våre av bærbare PC-er

Beveger seg kjapt

Få ting er like ergerlig som å kjøpe en litt for billig PC, som egentlig ikke var god nok og såvidt klarer å åpne en nettside uten å stotre. Nesten like vondt kan det være hvis du bruker for mange tusenlapper på funksjoner eller kraft du egentlig ikke bruker.

Litt av grunnen til at det kan være vanskelig å velge riktig PC-modell, er at markedet og teknologien beveger seg kjapt! Det fikk vi blant annet se under verdens største teknologimesse, CES. Der lot vår utsendte seg imponere av fenomenale Oled-skjermer, som allerede er på markedet, og syltynne PC-nettbrett-hybrider.

Se flere nyheter fra CES 2016 her

Dette bør du se etter

Det viktigste for en rask og velfungerende PC er likevel innmaten. Dinsides egen dataredaktør, Bjørn Eirik Loftås, har trukket frem tre ting han mener alle bør se etter ved kjøp av PC.

Selvsagt er det flere ting som spiller inn ved et PC-kjøp. Hvis du vil ha et mer fullstendig bilde, bør du klikke deg videre til vår fullstendige PC-guide.

RASKERE: En slik SSD kan gjøre underverker for ytelsen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
RASKERE: En slik SSD kan gjøre underverker for ytelsen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

#1. SSD-harddisk

Flashbaserte harddisker, SSD, er i full gang med å erstatte de tradisjonelle mekaniske harddiskene - og ikke uten grunn.

- SSD gir en helt annen opplevd hastighet, bruker mindre strøm og tåler mer juling. PC-er med SSD har også begynt å bli billigere, sier Loftås og peker til denne PC-oversikten.

Ankepunktet med SSD-er er at de fremdeles er litt dyrere enn mekaniske harddisker, spesielt hvis du vil ha høyere lagringskapasitet.

Du får likevel bærbare PC-er med 128 GB eller 256 GB SSD-er til fornuftige priser. Det funker fint hvis du bare bruker PC-en til surfing på nettet, jobbing eller andre småting.

Dersom du laster ned mye, lagrer tusenvis av bilder eller videoer, eller spiller tunge og plasskrevende spill, så må du naturligvis ha en større harddisk. Da kan du for eksempel investere i en ekstern harddisk med 2 TB lagringsplass. En slik koster rundt en tusenlapp.

SSD-TEST: Få ny «PC» for en tusenlapp
LES OGSÅ: SSD - den smarteste PC-oppgraderingen

FLERE PROGRAMMER: Hvis du bruker PC-en til mer enn bare regneark og internett, bør du investere i 8 GB minne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FLERE PROGRAMMER: Hvis du bruker PC-en til mer enn bare regneark og internett, bør du investere i 8 GB minne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

#2. Minne

Minnet til datamaskinen din sørger for å lagre informasjon den aktivt bruker lett tilgjengelig. Det betyr at du for eksempel vil kunne ha åpen flere minnekrevende programmer samtidig, typisk bilde- eller videoredigeringsprogrammer, uten å ofre for mye fart.

Selv om mange maskiner selges med bare 2 GB minne, så er 4 GB det absolutt minste du bør ha - og til og med det holder kun til lettere bruk.

- Velg heller 8 GB RAM, så er du klar for både dagens og morgendagens apper og programmer, anbefaler Loftås.

PROSESSOR: Det er verdt å legge litt penger i prosessoren. Dataredaktør Bjørn Eirik Loftås anbefaler blant annet Intels i-Core-prosessorer. Foto: Brynjulf Blix
PROSESSOR: Det er verdt å legge litt penger i prosessoren. Dataredaktør Bjørn Eirik Loftås anbefaler blant annet Intels i-Core-prosessorer. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

#3. Intel Core i-prosessor

Prosessoren er den nok den viktigste komponenten i en PC. Det er den som tar seg av det aller meste av utregninger og databehandling.

Nå er det ikke nødvendigvis giga- eller megahertz som er det viktigste når du skal velge prosessor, slik det gjerne var da du kjøpte din første hjemme-PC. Det er nemlig mange andre faktorer som spiller inn på hastigheten.

Loftås anbefaler å titte ekstra på Intels Core i-prosessorer:

- Våre tester viser at Intels Core i-prosessorer yter best pr MHz, samtidig som de er både strømgjerrige og utvikler lite varme. Core i3 er tilstrekkelig for de aller fleste av oss, mens i5 og i7 er førstevalgene for deg som driver med mer krevende ting som videoredigering, konstruksjon og lignende, sier Loftås.

PROSESSOR-TEST: Et glimrende valg for selvbyggere