Hvordan velge hovedkort?


Hei!
Jeg har et spørsmål som jeg tror mange lurer litt på og håper datadoktoren kan hjelpe med.

Jeg har tenkt til å bytte ut en del komponenter i den gamle pc'en min som blant annet hovedkort og prosessor.

Det jeg da lurer litt på, er hvilke kriterier jeg må gå etter ved innkjøp av hovedkort. Jeg har tenkt til å sette sammen data'en selv.

Burde jeg gå etter den dyreste eller er det annet som er viktig. Jeg kommer ikke til å bruke pc'en så mye til tung spilling, bortsett fra til diverse flysimulatorer og en del bilde/video-redigering. Hovedsakelig en pc som skal brukes hjemme med to studenter i huset. Lytte til musikk, se på bilder og en del office-jobbing.

Har blant annet kikket litt på nettbutikkers utvalg av hovedkort, og de fleste har ca. 30-60 kort tilgjengelige....daer det vanskelig å finne ut hva man skal se eter.

Håper du kan hjelpe meg...
Takk på forhånd!!

Johnny

Datadoktoren svarer

Hei Johnny,

Det å velge hovedkort er alltid en komplisert affære, siden de andre komponentene i stor grad begrenses av nettopp hovedkortet.

Generelt er det to ting som er interessant. Det ene er hvilke komponenter som er "interne" på hovedkortet, som altså ikke kan byttes ut. Typisk for nyere hovedkort er at noen slike komponenter har blitt "standard": USB, lydkort, SATA-kontroller og nettverkskort. Av og til finner du også at hovedkortet kommer med RAID, firewire-kontroller, integrert grafikkort og ekstra nettverkskort.

Det andre, og mest utslagsgivende, er hva hovedkortet tar av de tre utbyttbare komponentene: prosessor, minne og grafikkort.

Om akkurat disse har vi lagd noen guider du kan ha nytte av.

Du sier du vil bytte ut prosessoren, og valget du treffer her vil begrense hovedkortvalgene dine. En ting du også bør overveie er hvorvidt du skal bruke noen deler fra din gamle PC i den nye. Skal du for eksempel beholde minnet eller grafikkortet vil valget begrense seg ytterligere.

Skal du kjøpe alt nytt anbefaler jeg deg å velge et hovedkort som støtter dobbeltkjerneprosessor (AMD eller Intel) og tar PCI-express grafikkort. Du vil ikke ha bruk for SLI eller CrossFire, men firewire kan være en fordel hvis du skal koble til et digitalt videokamera.

Lykke til med valget.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar