Hvordan velge en CD-brenner

En CD-brenner kan ha et stort bruksområde. Den kan fungere som CD-ROM-leser med muligheter for kopiering, som et alternativ til en ZIP-drive eller en sikkerhetskopi-løsning. Derfor er det ikke sikkert at vårt Best i test-valg er best for deg. Med vår produktvelger kan du enkelt finne din egen Best i test.

Når vi har tester CD-brennere, legger vi vekt på seks egenskaper: Egenskapene som CD-ROM-leser, brukervennlighet, egenskaper som sikkerhetskopi-løsning, CD-kopiering, lage master CDer og musikk-CDer.

CD-brenneren som CD-ROM-leser

Selv om vi tester alle brennerne med samme testmetodikk som vi bruker på CD-ROM-leserne, legger vi ikke så stor vekt på disse egenskapene. CD-ROM-lesere er i dag så rimelige at vi anbefaler på det sterkeste å ha en CD-ROM-leser i tillegg til brenneren.

Brukervennlighet

Det er først og fremst enkel betjening som betyr noe her. Her legger vi vekt på at brenneren har skuff istedenfor caddy. Betjeningsknapper for musikk-CDer finnes på noen modeller. I tillegg er det praktisk med et godt utvalg med indikatorlamper som viser deg hva som foregår.

Sikkerhetskopiering

Spesielt data som ikke skal endre seg, er det perfekt å sikkerhetskopiere på CD-R. Andre data passer best på CD-RW. En kombinasjon av hastighet og fleksibel bruk er nyttig i denne sammenhengen. En stor buffer gjør det lettere å brenne direkte fra forskjellige kilder.

CD-kopiering

Av og til kan det være lurt å ta sikkerhetskopier av de mest brukte CDene dine. Piratkopiering er selvfølgelig ulovlig, men en kopi til eget bruk av original-CDen din kan være nyttig.

I Norge er det også fullt tillatt å ta kopier til privat bruk av dine musikk-CDer (mer om dette nedenfor). Slike kopier kan f.eks. være fine til bilbruk: Du slipper å ta dine kostbare original-CDer med på bilferien, og skulle du være så uheldig å få innbrudd i bilen, har du fortsatt originalene. Med CD-kopiering kan du også mangfoldiggjøre dine egenproduserte CDer i mindre opplag til f.eks. kollegaene dine.

Lage master-CDer

Av og til er det nødvendig å distribuere egenutviklet programvare eller større mengder data til mange mennesker. Den enkleste måten å lage en master-CD på, er å sette sammen alle filene som skal være med før du brenner en såkalt CIF-fil (CD Image File). Den kan du brenne på en eller flere CDer etterpå, og det er stort sett alltid problemfritt og uten hastighetsbegrensninger. Her betyr altså størrelsen på bufferen mindre enn ellers.

Musikk-CDer

Med en CD-brenner er det enkelt å lage musikk-CDer som kan spilles av på stereoanlegget eller i bilen. Du kan enten benytte en vanlig CD-ROM-leser å kopiere fra eller du kan rippe direkte fra CD-brenneren først.

Avhengig av hva slags programvare du benytter, kan du gjøre mye interessant på musikk-fronten. Du kan ta opp dine gamle LPer og fjerne støyen før du legger dem ut på CD. Du kan også lage din egen samle-CD med dine egne favoritter.

Legg merke til at CD-RW er mindre interessant til musikk, siden det er ytterst få vanlige musikk-CD-spillere som kan lese dem.