Du trenger ikke klippe og lime for å ta skjermbilder av hele nettsider.
Du trenger ikke klippe og lime for å ta skjermbilder av hele nettsider.Vis mer

Hvordan ta skjermbilder av hele nettsider?

Du trenger ikke å klippe og lime i Photoshop eller andre bildeprogrammer.

De fleste enheter kan ta bilde av det du ser på skjermen, enten det dreier seg om mobiltelefoner, nettbrett eller PC/Mac.

Slik tar du skjermbilder på iOS/Android

På Mac har denne funksjonaliteten vært bygd inn lenge. Du kan bruke cmd-shift-3 for å ta bilde av hele skjermen, eller cmd-shift-4 for å definere et utsnitt, som så blir lagret til fil. Legger du til «ctrl» i tastekombinasjonen, lagrer du skjermbildet til utklippstavlen i stedet.

Les også: 20 kjekke Mac-triks for nybegynnere

På Windows har du lenge hatt mulighet til å trykke «prnt scrn»-knappen for å lagre et bilde av hele skjermen til utklippstavlen, eller du kan bruke programmet «utklippsverktøy» («snipping tool») dersom du vil beskjære bildeutsnittet og den slags.

I tillegg finnes selvsagt tredjepartsprogrammer.

Hva med hele websider?

Én ting er å ta skjermbilde av det du ser på skjermen, men har du en lang nettside som krever at du ruller nedover siden, er det tungvint å måtte ta individuelle skjermbilder av hver del for deretter å lime dem sammen.

Heldigvis finnes det remedier.

Hvordan ta skjermbilder av hele nettsider?

Firefox: Awesome screenshot plus
Safari: Awesome screenshot Plus


Bruker du Firefox eller Safari som nettleser, kan du laste ned nettleserutvidelsen Awesome Screenshot Plus.

Når den er installert, kan du høyreklikke på en nettside, velge Awesome screenshot fra kontekstmenyen og deretter velge om du vil lagre hele siden eller bare det du ser på skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dernest får du muligheten til å sette på piler, figurer eller tekst, og til slutt lagre fila enten på harddisken eller på en skytjeneste. Det er bokmerketjenesten Diigo som står bak nettleserutvidelsen; en av tjenestene vi anbefalte da det tidligere var snakk om at Delicious skulle legge inn årene. Delicious lever for øvrig i beste velgående og fikk nylig en stor overhaling.

Hvordan ta skjermbilder av hele nettsider?


Chrome: Screen Capture by Google

Installerer du denne utvidelsen, får du en ny knapp til høyre for adresselinjen, som vist på figuren til høyre. Derfra kan du enkelt ta skjermbilde av hele nettsiden. Også her har du mulighet til å sette på tekst, piler eller markere elementer før du lagrer det til fil.

Opera: Screenshoter

Med denne Opera-utvidelsen installert får du en knapp ved siden av adresselinjen som raskt lar deg ta et skjermbilde av hele siden. Du kan i tillegg velge å laste opp bilder direkte til bildenettstedet imgur om du har tenkt til å dele det med noen andre umiddelbart etterpå.

Bruker du Internet Explorer har vi ikke lykkes å finne noen løsninger med godt ry på seg, men SiteShoter er et gratisprogram som i bunn og grunn oppretter et skjult Internet Explorer-vindu for deretter å ta bilde av hele nettsiden. Du har også mulighet til å angi størrelse på nettleservinduet og den slags.