ACDSee er et kraftig og kjapt shareware-program for å håndtere digitale bilder.
ACDSee er et kraftig og kjapt shareware-program for å håndtere digitale bilder.Vis mer

Hvordan skrive ut digitalbilder effektivt?

Dagens spørsmål:

Jeg har kjøpt et digitalkamera, men synes jeg bruker for lang tid på å velge ut og skrive ut bildene på blekkskriveren. Har Datadoktoren noen tips?

Datadoktoren svarer:

Flere kameraprodusenter har etterhvert begynt å legge med programmer som gjør det lettere å skrive ut digitale bilder, men fremdeles kan dette være en omstendelig prosess. For å få fortgang i sakene, kan du bruke et knippe shareware-programmer som gjør det hele svært effektivt.

Anbefaling 1: Velge ut og se på bilder

Programmet ACDSee er et shareware-program som er bortimot helt perfekt for å se raskt gjennom bildene. Det består av to deler: En filhåndteringsdel som lar deg håndtere bildene (slette, flytte og rotere). Denne delen av programmet lar deg også se miniatyrer av bildene slik at det blir enkelt se hvilke bilder som skal skrives ut.

Den andre delen av programmet lar deg se gjennom bildene som et lysbildeshow på skjermen. Svært praktisk når du skal bla gjennom bildene eller vise frem til svigermor. En nyttig funksjon her er at programmet kan forminske bildene slik at de ikke går utenfor skjermen.

Vi har tidligere omtalt dette programmet, og du finner flere opplysninger i denne artikkelen om ACDSee 3.0.. Programmet anbefales på det varmeste, og du kan laste det ned fra denne siden.

Anbefaling 2: Utskrift av bildene

Bruker du et vanlig bildeprogram for å skrive ut bildene dine, blir det hele svært tregt. Først må du åpne hvert enkelt bilde. Deretter må du skrive ut bildene ett og ett (hvis du har papir med rett størrelse). Dette er et så generelt problem at smarte mennesker i shareware-miljøet (selvsagt) har kommet med en løsning.

Programmet QImage Pro er et funn for eiere av digitale kameraer som vil skrive ut i en fart. Velg ut bildene, og programmet tilpasser selv utskriften på arket. Hvis du f.eks. ønsker bilder i 10x15 cm, vil programmet automatisk tilpasse så mange bilder som mulig på hvert A4-ark, hvis det er det du har i skriveren.

Fra denne siden kan du laste ned en demoversjon av QImage Pro.

Anbefaling 3: Sett bort jobben!

Noen ganger er det ikke lurt å skrive ut digitalbilder selv i det hele tatt. Skal du ha bildene i aller beste kvalitet, bruker blekkskrivere mye tid, og hvis du også skal justere farger o.l. løper timene.

Det smarteste du kan gjøre da, er å sende bildene til enten Fotolabo, som er billige, eller Eurofoto som er litt dyrere, men som har høyere kvalitet. Begge disse firmaene lar deg laste opp bildene via Internett på en enkel måte, deretter får du dem tilbake i vanlig post. Eurofoto er kjappest. Velger du Fotolabo må du vente en ukes tid.

Anbefaling 4: For storbrukeren

Til slutt en anbefaling til deg som skal jobbe svært mye med digitale bilder. Da tenger du et skikkelig verktøy, og et godt alternativ er Fotostation 4, som har alle funksjonene som er beskrevet i denne artikkelen pluss et omfattende utvalg funksjoner for å arkivere bildene på en fornuftig måte.

Fotostation er et norskprodusert program som Nikon Japan har valgt å levere med alle digitale kameraer fra Nikon. Hvis du ikke skal kjøpe et Nikon-kamera, kan du få mer informasjon om programmet på denne siden. Programmet koster ca. 1.300 kroner i løssalg.