Hvordan setter jeg opp trådløst nett?

Stadig flere kobler seg til Internest med bredbånd, og det er mer og mer vanlig med flere PCer i hjemmet. Bærbare PC-er er nesten like vanlige som stasjonære PC-er, også i hjemmet. Svært mange av disse er utstyrt med eller forberedt for trådløst nettverk, så da er det vel bare å kjøpe det riktige utstyret, koble opp og komme i gang?

(OPPDATERT. Første gang publisert 23.08.04)
Det er ikke alltid så enkelt. Utstyr skal både kobles opp riktig og det skal stilles inn riktig – konfigureres. Men det er ikke alle som synes det er innlysende hva som er de riktige innstillingene når det dukker opp menyer med en rekke nye begreper og valgmuligheter. For mange blir det som å fylle ut den gamle selvangivelsen for første gang. Mesteparten av feltene skal man jo ikke fylle ut, men det er ikke noen selvfølge at man vet hvilke.

Og det er da problemene oppstår, selv om konsekvensene ved å fylle ut feil felt eller legge inn gale tall ikke er like alvorlige. Det verste som kan skje er at det ikke virker.

Utgangspunktet

Når man installerer bredbånd, får man en boks fra leverandøren hvor man kan koble til en eller flere PCer. Noen leverandører, f.eks. Telenor, har dessuten en oppkobling som krever at man må logge seg på ved hjelp av brukernavn og passord. Denne oppkoblingen kalles PPPoE, og brukes også av andre leverandører. De fleste andre bruker ingen pålogging, man kobler PCen til boksen og det er det hele.

Denne forskjellen er viktig å være klar over når man skal installere og sette opp trådløst nett.

Hva trenger du av utstyr?

I et trådløst nett trenger du først og fremst en basestasjon, eller som man pleier å kalle det i databransjen: et trådløst aksesspunkt.

I dag er disse gjerne bygget inn i en ruter, som er en boks som styrer og fordeler både de interne nettverksforbindelsene mellom PCene og felles tilgang til Internett.

Men flere internettleverandører leverer allerede en ruter med i installasjonspakken. Da er det mer praktisk å kjøpe et rent aksespunkt, siden to rutere etter hverandre fort kan bli en komplisert affære for ikke-spesialister.

Så trenger du et tilleggskort eller en tilleggsenhet i de PCene som skal kobles til det trådløse nettet. Dette kan være et PC-kort som stikkes inn i en spalte på den bærbare, et PCI-kort som monteres inne i en stasjonær PC, eller en USB-enhet som kobles til en av USB-portene. Det finnes også trådløse enheter som kobles til den innebygde nettverksporten i PCen.

Nye bærbare PCer har ofte innebygd støtte for trådløst nett, da trenger du ikke noe ekstrautstyr for disse.

Forskjellige standarder

Det finnes flere utbredte standarder for trådløst nett, og mange varianter. De to mest utbredte standardene heter 802.11b og 802.11g, den nyeste heter 802.11n. En tredje standard 802.11a, eksisterer også, men er ikke interessant i denne sammenhengen.

802.11b og 802.11g fungerer fint sammen, forskjellen er at g-varianten er mye raskere enn b-varianten. 802.11b opererer med en hastighet 11Mbit pr sekund, 802.11g kjører med 54 Mbit pr sekund og 802.11n med 300 Mbit. Men dette er bare på papiret. I virkeligheten er hastighetene langt lavere, men det er det ikke noe å gjøre med...

Det finnes også ”turbovarianter” av noen av disse standardene, som ved hjelp av forskjellige teknikker kan øke overføringshastigheten vesentlig på en del typer data. Mange av disse enhetene har samme innmat, selv om de kommer fra forskjellige produsenter. Derfor fungerer de fint sammen med hverandre, også i ”turbomodus”.

Prisforskjellen er ikke så stor mellom ”g” og ”n”-utstyr, det dreier seg om hundrelapper. Derfor er det ikke noen grunn til å nøye seg med ”g”-utstyr, hvis man da ikke har veldig trangt budsjett. Da er også bruktmarkedet interessant, siden mange skifter fra ”g” til ”n”.

Til rent Internett-bruk er ”g”-varianten tilstrekkelig, siden den er raskere enn de fleste bredbåndslinjer uansett, og ikke lager noen flaskehals. Men skal du overføre mye data mellom PCene dine, er ”n”-varianten merkbart raskere.

Oppkobling av ruter med trådløst

Først må du sette ruteren du har fått fra leverandøren til "bridge mode"

For Telenor-brukere finner du veiledningen her

Tilsvarende finner du hos de andre leverandørene. Søk på "bridge mode" på brukersidene til leverandøren.

Hvordan setter jeg opp trådløst nett?


De aller fleste rutere med trådløst nettverk har også 4 porter til PCer for tilkobling med vanlig nettverkskabel. Disse er merket med ”LAN” (Local Area Network). I tillegg er det en port merket ”WAN” (Wide Area Network) som skal kobles til boksen fra bredbåndsleverandøren.

Den stasjonære PCen som er koblet til boksen fra internettleverandøren med en nettverkskabel, kobler du altså fra. I stedet kobler du WAN-porten på den nye ruteren til boksen fra internettleverandøren. Så kobler du en nettverkskabel mellom den stasjonære PCen og en av LAN-portene på ruteren.

Konfigurasjon

For å kunne sette innstillinger på ruteren, starter du nettleseren på PCen, og skriver inn en IP-adresse i adressefeltet, hvor du ellers ville ha skrevet inn lenken til et nettsted.
Da møtes du av en påloggingsside med brukernavn og passord, som du finner i manualen. Det vanligste er brukernavnet ”admin” og ingenting som passord, eller ”admin” også som passord. Dette kan du endre senere.

Du kan så velge å bruke veiviseren, eller lete i menyene og gå direkte til siden som heter ett eller annet med WAN eller IP-setup.

Eksemplene under er hentet fra D-Links ruter DI-624, andre rutere har lignende menyer.

Hvordan setter jeg opp trådløst nett?


Du har funnet den riktige siden når du ser PPPoE som et av valgene.
Har du Telenor ADSL, skriver du inn det brukernavnet og passordet i feltene, som du fikk av Telenor da du mottok installasjonspakken.

Så må du sørge for at disse verdiene faktisk blir registrert i ruteren, ved å trykke ”Apply”-knappen eller en tilsvarende knapp

Etter noen sekunder skal du ha forbindelse med Internet.

For å komme til oppsettet for trådløst, finner du et menyfelt eller en knapp hvor det står "Wireless".

Hvordan setter jeg opp trådløst nett?


Her skal du gjøre tre ting:

Fylle ut feltet for SSID med et fritt valgt navn, slå på WEP eller WPA, og skrive inn en fritt valgt nøkkel, som fungerer som et passord.

Det kan være mange flere valgmuligheter på lignende sider for andre rutere, men det skal du ikke bry deg om.

Det siste du gjør er å finne en innstilling for å slå av "Broadcast SSID". Dermed kringkaster du ikke åpenlyst navnet på ditt trådløse nettverk.

Den bærbare

Når du slår på den bærbare, med den trådløse enheten installert og aktiv, vil den registrere at det er et trådløst nett tilgjengelig. Da skriver du inn navnet på nettverket - SSID - og WEP eller WPA-nøkkelen.

Da skal du være på nett!

--> Andre nettverksleverandører? Les her: