Hvordan overklokke grafikkort?

Hei!

Jeg har hørt mye om overklokking av skjermkort, men skjønner ikke helt hva det er og hvordan man får det til…Kan du gi meg noen tips?

Martin

Datadoktoren svarer:

Dette GeForce 2 Ultra-kortet kommer snart til å ryke! Vis mer

Overklokking av datakomponenter er ensbetydende med å tyne komponenter til å gi høyere ytelse ved å øke frekvensen på klokken som styrer dem. Hvor mye økning de er snakk om er selvsagt avhengig av en rekke faktorer som kvaliteten på komponentene, kjøling og lignende. Det som oftest utsettes for overklokking er hovedprosessorene og grafikkort, og det er grafikkort vi skal konsentrere oss om i denne omgang.

Det er kun en grunn til å overklokke skjermkort – bedre spillytelse. Øker du kortets klokkefrekvens vil spillene gå raskere, du kan ofte oppleve en økning på 10-15 bilder i sekundet. Hvordan går man altså frem?

Selve overklokkingsprosessen er faktisk svært enkel, men varierer avhengig av hvilket grafikkort du bruker. Har du et 3dfx- eller NVIDIA-basert kort trenger du bare å foreta en liten justering i Windows-registret.

Du behøver imidlertid ikke å rote i registret selv, det er nok å laste ned en fil som passer til ditt grafikkort og dobbeltklikke på den. Resten av jobben blir gjort automatisk og resultatet er at overklokkingspanelet dukker opp i driverne til grafikkortet.

Da er det bare å overklokke i vei. I overklokkingspanelet finner du en eller to spaker som lar deg justere grafikkprosessorens og eventuelt grafikkminnets klokkefrekvens. Disse verdiene utrykkes i MHz.

For å bruke NVIDIA-baserte grafikkort som eksempel: Et eldre GeForce DDR-kort er i utgangspunktet klokket til 120/300 MHz, og ved hjelp av overklokkingspanelet kan du øke frekvensen opp til 150/380 MHz. Det er imidlertid tvilsomt om kortet vil tåle en så høy hastighet. Vi anbefaler derfor en mer forsiktig økning, helst 5 MHz om gangen. Hvis du merker ustabilitet (hvite prikker på skjermen eller at kortet rett og slett fryser), er det lurt å redusere hastigheten. Akkurat når det gjelder GeForce-baserte kort er det også smart å konsentrere seg om minnet, siden det er der flaskehalsen ligger. Prosessoren leverer stort sett tilstrekkelig ytelse.

Hva med andre merker?

Har du et skjermkort designet av andre enn 3dfx eller NVIDIA, for eksempel ATI eller Matrox, bør du skaffe deg PowerStrip-programmet. Det er en applikasjon som lar deg justere klokkefrekvenser og andre innstillinger, og støtter så å si alle produkter på markedet.

En ting mange sikkert lurer på, er hvor farlig det er å presse skjermkortet på den måten? Det er klart at overklokking innebærer en viss risiko, men denne blir stadig mindre. Svært mange grafikkort i dag har avanserte kjølingsløsninger – kraftige vifter på prosessoren og kjøleribber på RAM-brikkene. Det skal uansett svært mye til for å faktisk skade kortet. Det verste som kan skje er at kortet fryser – da er det bare å restarte maskinen og sette ned klokkehastigheten. Det kan uansett være lurt å investere i kraftigere kjøling hvis du har tenkt å overklokke mye.

For å laste ned overklokkingsfilen til 3dfx, klikk her, og for NVIDIA-filen, klikk her. For å laste ned PowerStrip, gå til denne adressen.