Foto: Oliver/Erik
Foto: Oliver/ErikVis mer

Hvordan oppgradere BIOS

Alle PCer har en BIOS. I disse dager med introduksjonen av Windows 98, er det mange som trenger å oppgradere BIOSen sin. Hvordan kan du oppgradere BIOSen og er det egentlig farlig?

BIOSen er et sett med programvarerutiner som befinner seg permanent på hovedkortet i alle PCer. Uten BIOSen vil aldri maskinen kunne starte, eller gjøre noe som helst for den saks skyld.

LES OGSÅ:

Opprinnelig befant BIOSen seg i en ROM-brikke (derav ROM BIOS) og kunne bare oppgraderes ved å bytte denne brikken. Derfor var det heller ikke vanlig å foreta slike oppgraderinger. På nye Pentium-maskiner benyttes det en mer avansert ROM-brikke som kalles Flash EEPROM (EEPROM er en forkortelse for Electrically Eraseable Programmable Read Only Memory). Det gjør at BIOSen kan oppgraderes fra en datafil.

Hvordan oppgraderer du?

Først og fremst må du få tak i en nyere versjon av BIOSen til akkurat ditt hovedkort. Det er meget viktig at du finner riktig BIOS! Hvis du oppgraderer med feil BIOS, er det en meget stor sjanse for at hovedkortet aldri starter igjen. Den beste kilden for nye BIOS er hjemmesiden til PC-produsenten på Internett. Hvis du ikke finner noe der, kan du prøve produsenten av hovedkortet. Ta kontakt med PC-leverandøren for å finne ut den nøyaktige modellbetegnelsen på hovedkortet. Kanskje har leverandøren allerede en ny BIOS klar eller kanskje de vet hvor på nettet du finner den.

Etter at du har lastet BIOSen ned fra nettet bør du lage en oppstartsdiskett med DOS eller DOSen fra Windows 95 eller 98. Pakk ut BIOS-filene i en midlertidig katalog og kopier de til disketten. Normalt vil det ligge en AUTOEXEC.BAT fil som starter BIOS-oppgraderingsprogrammet på disketten. Den kan være meget viktig hvis noe går galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Start maskinen på nytt fra disketten. Når maskinen har startet har du sannsynligvis kommet rett inn i BIOS-oppgraderingsprogrammet. Hvis ikke, må det startes manuelt. Se etter en EXE-fil på disketten. Programmet heter noe i likhet med IFLASH, FPFLASH eller FMUP. Inne i programmet er det flere menyvalg. Et av dem lar deg ta en kopi av den eksisterende BIOSen i tilfelle noe går galt. Det er meget viktig at du gjør det. Hvis programmet har muligheten, bør du også kontrollere at filen stemmer overens med BIOSen etterpå.

Etter at du er helt sikker på at du har riktig BIOS og du har tatt en fungerende kopi av den gamle versjonen, kan du oppgradere. Oppgraderingen gjøres fra et eget menyvalg hvor du kan velge en såkalt "BIOS-image"-fil fra harddisken. Selve oppgraderingen tar fra ett til fem minutter. Hva du enn gjør må du ikke slå av strømmen nå! Hvis denne prosessen ikke fullfører og BIOSen blir korrupt, vil ikke PCen fungere etterpå. Når prosessen er fullført, må du ta en omstart på PCen. Under oppstarten vil du kunne se det nye versjonsnummeret på BIOSen. Når du ser den kan du være temmelig sikker på at alt er i orden.

Etter et oppgraderingen er fullført, må du gå inn i BIOS-oppsettet og kontrollere innstillingene dine. Det kan også være lurt å blanke hele CMOS-oppsettet etter en BIOS-oppgradering. Med CMOS-oppsettet mener vi det minnet som inneholder de innstillingene som er gjort i BIOS-oppsettet. Det kan nemlig godt hende at den nye BIOS-versjonen organiserer CMOS-minnet på en annen måte.

Hvordan du nullstiller CMOS-oppsettet varierer fra PC til PC. Noen har en egen jumper eller mikrobryter på hovedkortet. Da må du slå på denne bryteren og starte PCen. Når PCen har startet opp vil du normalt få en melding om at CMOS er nullstilt (CMOS cleared by jumper). Da må du slå av maskinen og sette jumperen tilbake før du starter opp på nytt. Da gjenstår det bare å gå inn i BIOS-oppsettet og sette innstillingene slik du vil ha dem.

De PCen som ikke har jumpere, har normalt et menyvalg i BIOS-oppsettet istedenfor. Det gjør det hele enda enklere.

Etter en BIOS-oppgradering, kan de være lurt å ha Windows 95 eller 98 CDen tilgjengelig. Det kan nemlig godt vise seg at PCen din har fått flere funksjoner siden sist. I tillegg kan Plug & Play funksjonaliteten ha blitt forbedret.

Hva gjør du hvis noe går galt?

Hva hvis strømmen går mens du oppgraderer BIOS? Eller PCen plutselig henger under oppstarten etterpå. De fleste PCer har en BIOS-redningsfunksjon (BIOS-recovery). Den består i å enten sette eller fjerne en jumper på hovedkortet. Når jumperen er aktivert, vil kortet starte opp med en helt minimal BIOS som ikke kan overskrives eller oppgraderes. Denne BIOSen er så enkel at den ikke har støtte for skjermen en gang. Det betyr at du ikke ser hva som skjer. Derfor er det viktig at du har laget en oppstartsdiskett med en AUTOEXEC.BAT som starter BIOS-oppgraderingsprogrammet automatisk. BIOS-oppgraderingsprogrammet vil automatisk detektere at vi er i BIOS-redningsmodus og helt uten spørsmål legge tilbake sikkerhetskopien av den forrige BIOS-versjonen. Alt du hører er diskettstasjonen som snurrer, ett pip i høyttaleren når DOS er lastet og ett pip til når BIOSen er lagt tilbake. Så må du slå av maskinen og sette jumperen tilbake. Så kommer sannhetens øyeblikk: hvis det virker nå er du tilbake til utgangspunktet ellers må du nok sende PCen til service.