Hvordan krympe GIF-bilder til bruk på hjemmesiden

Dagens Spørmål

Hei,

Jeg holder på å lage hjemmesider for mitt eget firma. Jeg har noen GIF-bilder (blant annet firmalogoen) som tar stor plass på skjermen. Jeg har prøvd å redusere størrelsen, men da blir kvaliteten dårlig, og teksten hakkete. Hvordan skal jeg få beholdt den gode kvaliteten i bildet i krympet versjon?

Mathias Jørgensen

Datadoktoren svarer:

En vanlig feil mange begår er å forminske bildene direkte i HTML-koden når de lager hjemmesidene sine. Den fysiske filstørrelsen vil da forbli uforandret, og bildene vil derfor ta like lang tid å laste inn som om de var vist i full størrelse.

De fleste hjemmebrukerne i Norge og andre land sitter fortsatt med modem eller ISDN-tilknytning til Internett. Derfor er det viktig at du prøver å gjøre filstørrelsen minst mulig, samtidig som du prøver å opprettholde en god kvalitet på bildene når disse er krympet.

Bruk et bildebehandlingsprogram

For å behandle bildene dine kan du for eksempel benytte bildebehandlingsprogrammet Paint Shop Pro, som kan lastes ned her. Programmet har blant annet en nyttig funksjon for å eksportere dine ferdigbehandlede bilder til JPG/GIF-format. Du kan også forhåndsvise forskjellige komprimeringsgrader, og få informasjon om hvor lang tid det vil ta å laste ned bildet ditt.

JPG og GIF er de mest brukte grafikkformatene til bruk på webben. Vi kan enkelt si at JPG egner seg best til fargefotografier, mens GIF egner seg best til tegninger, sort-hvitt fotografier og illustrasjoner med få farger. Mer utdypende forklaring til formatene finner du i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For din del er det spesielt to endringer som vil være aktuelle – punktstørrelse og fargedybde. For å illustrere problemstillingen din, har vi konstruert en firmalogo som vi ønsker å krympe til 40% av originalstørrelsen. Firmalogoen er allerede lagret i GIF-format, og består av 256 farger.

Øk fargedybden før du krymper bildet

Eksempel 1: Fargene redusert før krymping Foto: BEL
Eksempel 1: Fargene redusert før krymping Foto: BEL Vis mer
Eksempel 2: Fargene redusert etter krymping Foto: BEL
Eksempel 2: Fargene redusert etter krymping Foto: BEL Vis mer

Når du jobber med GIF-filer er det lurt å øke fargedybden til 16, 7 millioner farger før du utfører krympingen. Deretter reduserer du fargedybden igjen. Resultatet blir mykere og penere å se på enn hvis du reduserer fargedybden før du forminsker.


I noen tilfeller kan det være interessant å se om du kan klare deg med færre en 256 farger, for eksempel 16. Ved hjelp av Paint Shop Pro kan du prøve forskjellige metoder for fargeredusering, for eksempel ved bruk av fargeblanding. I noen tilfeller, for eksempel der nøyaktighet i fargegjengivelse ikke er det viktigste, kan du klare deg med 16 farger. Resultatet blir som regel svært små filer. Prøv deg fram, og lykke til!

Flere spørsmål og svar