Hvordan gjøres lavnivåformattering?

Dagens spørsmål:

Hei,
Jeg lurer på hvordan jeg lavnivåformaterer harddisken min, men er samtidig ikke helt sikker på om det er nødvendig. Kan datadoktoren hjelpe meg?

Datadoktoren svarer:

Den egentlige lavnivåformatteringen av moderne harddisker som er produsert siden 1990, gjøres på fabrikken. Den informasjonen som legges på disken i denne prosessen er en del av fremstillingen av platenes egenskaper og kan ikke gjøres i felten - det er ikke skrive/lesemekanismen i stand til. Lavnivåformatteringen gjøres slik at den varer i hele diskens levetid.

Alle diskene som er produsert i den senere tid bruker en teknikk som kalles 'embedded servo'. Dette gjør at det ikke lenger er nødvendig å lavnivåformattere disken etter en tids bruk, fordi den har gått ut av kalibrering. I moderne disker er kalibrering unødvendig som en separat prosess, det er en del av diskens normale operasjon og gjøres "i farta".

Det samme gjelder også termisk re-kalibrering, som gjorde at mange eldre SCSI-disker stoppet opp et øyeblikk med jevne mellomrom. Det er nå historie, av samme grunn.

Det er også en annen type formattering som kalles lavnivåformattering, men det er egentlig ikke en korrekt beskrivelse. Denne formatteringsrutinen skriver, leser og verifiserer alle datasektorer på disken, men det er egentlig ikke snakk om lavnivåformattering.

Hensikten med denne typen formattering er å renske disken for alle logiske defekter, som kan ha oppstått av for eksempel en viss type virusangrep. Områder med ustabile egenskaper blir også merket og gjort utilgjengelige for vanlige skrive/leseoperasjoner.

Sjekk hos diskprodusenten!

Hvis du har problemer med en IDE-harddisk som det fremdeles er garanti på, vil vi anbefale å bytte den inn. Hvis garantien er utløpt, må du ta kontakt med leverandøren, eller finne fabrikantens nettsted. Der finner du ofte programmer for "lavnivåformattering", som er en del av diagnose og reparasjonsprogrammene som er tilgjengelige.

Disse er spesifikke for fabrikater, serier og modeller - og kan ikke brukes om hverandre! Da vil du rett og slett ødelegge disken!

Hvis det er en SCSI-disk det er snakk om, så har kontrolleren gjerne et eget oppsettsprogram hvor "lavnivåformattering" er et menyvalg. Sjekk med leverandøren av din disk og din kontroller om dette er trygt å kjøre, før du setter i gang.

Flere spørsmål og svar