Hvor stor harddisk trenger jeg?

Hei datadoktor!

Jeg skal oppgradere min Pentium 166 MHz, og i første omgang trenger jeg en større harddisk. Jeg kunne tenke meg å kjøpe en brukt, men er veldig usikker på hvor stor harddisk jeg egentlig trenger. Jeg kunne tenke meg å ha Windows 98, Office 2000 og noen spill installert på den nye harddisken. Hva er ditt tips?

Reidar

Datadoktoren svarer

Hei Reidar,

En Windows 98-installasjon trenger gjerne rundt 2-300 MB harddiskplass. I tillegg ønsker gjerne operativsystemet å legge beslag på 100-200 MB til diskcache. En full Office-installasjon tar gjerne opp i mot 500 MB av den ledige plassen, mens full installasjon av nyere spill ofte stjeler hundrevis av MB pr stk. Det er likevel langt igjen til du har fyllt en 10 GB-harddisk, som vanligvis er den minste du vil finne i butikkene i dag.

En 20 GB harddisk koster nesten det samme, det vil si om lag en tusenlapp, og en dobbel så stor får du gjerne for 1.500 kroner. Så store kostnader er det ikke snakk om, sammenlignet med hva du fikk for få år siden. Husk å sjekke vår store harddisktest.

Hvis du velger å kjøpe en brukt harddisk, er det ikke sikkert du vil spare så mye penger, samtidig som du sannsynligvis ikke vil ha noen form for garanti på produktet som du kjøper. Når det er sagt, bør du uansett sjekke om PCen din har støtte for så store harddisker. Tidligere var det gjerne en maks-grense for hva som ble støttet av BIOS på hovedkortet, og denne lå gjerne på rundt 8 GB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 8 GB harddisk bør du ikke betale mer enn 5-600 kroner for brukt.

Lykke til!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar