Hvor mye minne trenger jeg?

Hei,

Jeg lurer på hva som gir mest for pengene når jeg skal kjøpe min neste PC. Lønner det seg å kjøpe dobbelt så mye minne eller heller bruke pengene på en raskere prosessor?

Datadoktoren svarer:

Hvor mye minne du trenger er veldig avhengig av hvilke programmer du bruker og dessuten om du bruker mange programmer samtidig. Dette vil selvsagt variere både innenfor den enkeltes bruksmønster og mellom forskjellige brukere.

128 MB er et godt utgangspunkt

Vår erfaring, som bygger på en mengde PCer vi har hatt befatning med, er at 128 MB fungerer bra for de aller fleste. Det gir plass både til å kjøre tre til fire programmer samtidig og til å kjøre ett eller to mer krevende programmer. Med krevende programmer mener vi programmer som håndterer store datafiler som f.eks høyoppløselige bilder.

Øker du til 256 MB eller mer, vil dette vanligvis koste mer enn det smaker. Du må laste opp mange programmer som alle jobber med store dokumenter for at dette skal utnyttes.

Mer prosessorkraft?

I skrivende stund er prisforskjellen mellom 128 og 256MB minne i overkant av tusen kroner. Hvor mye raskere prosessor du får for disse pengene, varierer svært med utgangspunktet.

Velger du en Celeron-prosessor er prisforskjellen mellom den dyreste og den rimeligste under tusen kroner. Da snakker vi om 400 MHz og 533 MHz-versjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Priskurven på Pentium III er både høyere og brattere, slik at du ikke får på langt nær så stor økning i hastighet for det samme beløpet. Forskjellen mellom 600 og 700 MHz er mindre enn mellom 400 og 533 MHz, mens prisforskjellen er på rundt to tusen kroner.

Balanse

Derfor er vår konklusjon at du vanligvis får mest for pengene ved å velge 128 MB minne, og heller spanderer resten på prosessoren. Særlig hvis du velger en lavbudsjett-PC med Celeron.