Hvor lenge lever CDer og DVDer?

DEBATT: Enkelte eksperter påstår at brente CDer lever i 100 år, mens andre påstår noe helt annet. Nå kan også du si din mening om temaet!

IBM-fysikeren og lagringseksperten Kurt Gerecke hevder i et intervju med Computerworld.com at brente CDer ikke kan forventes å leve mer enn maksimalt fem år, uansett hva produsenten måtte påstå. Verbatim har for eksempel CD-plater de hevder har en levetid på minst 100 år.

Hvis påstanden fra Gerecke medfører riktighet, betyr det at mange, inkludert undertegnede, snarest må brenne nye sikkerhetskopier av de digitale familiebildene - som jeg trodde lå trygt i bankboksen.

I følge vårt søstermagasin Digi.no er imidlertid påstanden fra Gerecke oppsiktsvekkende, og stemmer slett ikke med andre troverdige kilder. SINTEF konkluderer for eksempel med at levetiden på en brent CD normalt skal ligge mellom 25-30 år.

Ubrente tåler minst

Ubrente plater må imidlertid anses som ferskvare, og burde vært datostemplet, hevder Digi.no. Det kan derfor være smart å ikke kjøpe inn lassevis av CDer dersom du ikke har store brennebehov. Allerede etter ett år kan du faktisk risikere at CD-brenneren din slår seg vrang når den stifter bekjentskap med platen.

Hva mener du?

Bruk forumet knyttet til denne artikkelen, til å dele dine erfaringer med andre lesere - både med hensyn til CDer og DVDer. Er platene så dårlige som Gerecke hevdet?

Kilde:
Digi.no

[Ugjyldig objekt (edebatt)]