Synes du det blir mye snakk om bits og bytes og lite konkrete tall? Her er en kalkulator som forteller deg hvor lang tid det tar å laste ned filer fra nettet.
Synes du det blir mye snakk om bits og bytes og lite konkrete tall? Her er en kalkulator som forteller deg hvor lang tid det tar å laste ned filer fra nettet. Vis mer

Hvor lang tid tar nedlastingen?

Her er en kalkulator som regner ut for deg.

Publisert
Sist oppdatert

Hva betyr det egentlig at et program er 138 MB stort? Altså, hvor lang tid vil det ta å laste ned for meg? Annette. Vi får stadig spørsmål fra lesere som lurer på hvor lang tid det tar å laste ned programmene som vi omtaler på DinSide Data.

Men det er mange forhold som spiller inn når den totale nedlastingstiden skal regnes ut. Én ting er filstørrelsen, en annen er båndbredden du har tilgjengelig. Om flere deler bredbåndet ditt og om du bruker trådløst nettverk i hjemmet har du noen ekstra flaskehalser å ta hensyn til.

En nedlastingskalkulator gir deg en god pekepinn på hva du kan forvente, og nettstedet Gaijin.at har en av de beste vi har sett til formålet. Her finner du en rekke forhåndsdefinerte, typiske bredbåndshastigheter, og i tillegg kan du legge inn dine egne.

Slik går du fram

Download Time calculator regner ut hvor lang tid det vil ta å laste ned filer under forskjellige forhold.
Download Time calculator regner ut hvor lang tid det vil ta å laste ned filer under forskjellige forhold. Vis mer


Hvis du ikke vet hvor rask internetthastighet du har, tar du først en sjekk med DinSides Surfometer.

Deretter besøker du Download Time Calculator hos Gaijin.net.

Du starter med å legge inn filstørrelsen øverst. La Efficiency stå på 100%, med mindre du vet om bremseklosser i nettet ditt.

Konkrete eksempler

Hvis vi tar som utgangspunkt i spørsmålet fra vår leser Annette, som har en 6 Mbps-linje, vil det under optimale forhold ta 2 minutter og 59 sekunder å laste ned filen på 138 MB.

Hvis hun vil laste ned MacOS X Lion på 4 GB, vil det ta 1 time, 26 minutter og 48 sekunder. Under optimale forhold altså.

Til sammenligning ville sistnevnte ta 308 timer, altså nesten 13 døgn, hvis vi fortsatt hadde benyttet 28.8 Kbps-modem, som var populær i internettets barndom på nittitallet.

Du finner kalkulatoren her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer