Hvor lagrer jeg filene i Win7?

Dokumenter, Mine dokumenter, Bibliotek - hva er hvor?

Når du skal gå over til nytt operativsystem er det alltid en runde med tilpasninger. Man har gjerne en god del data som skal være med videre, og hvordan dette skal organiseres kan by på noen utfordringer.

Bytter man til ny PC i samme slengen har man Windows Easy Transfer, operativsystemets eget "flyttebyrå" som tar seg av overføringen. Dette finner du under startmenyen, under Tilbehør/Systemverktøy.

Men hvis du installerer Windows 7 på den PCen du har, er det en annen sak. Da er alternativene enten å oppgradere fra Windows Vista (du kan ikke oppgradere fra XP, du må installere på nytt) eller gjøre en ny installasjon.

Hvor skal jeg installere Windows 7?

Man kan installere en ny versjon av Windows på samme harddisk, men det er ikke alltid praktisk. Du ender opp med en ubrukelig gammel versjon som tar mye plass og må likevel installere programmer og organisere dataene dine på nytt.

Noen har opprettet en egen partisjon til operativsystem og en eller flere partisjoner til lagring av data. Da blir det en del enklere med organiseringen av dataene.

Men undertegnede har alltid installert nytt operativsystem på ny harddisk, av flere grunner:

Den gamle disken har begrenset levetid, og du vet aldri når den sier takk for seg. Er den noen år gammel har den kanskje kortere levetid enn du vil sette pris på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny disk er både raskere, mer stillegående og billigere enn noen sinne. Dessuten vil den ha lengre levetid.

En ny disk kjøper du alltid så stor at den er mer enn stor nok til operativsystem pluss programmer og programdata, gjerne flere ganger så stor. Det koster bare noen få hundrelapper ekstra.

Den gamle disken beholder du i den stasjonære, eller monterer i et eksternt kabinett hvis det er snakk om en bærbar.

I dag vil de mest ytelseslkåte kjøpe en SSD-disk til operativsystemet og vekslefilen. Den koster flere ganger så mye som en roterende disk og finnes heller ikke med like stor kapasitet - foreløpig. Men den er til gjengjeld mange ganger raskere.

Hvor skal jeg gjøre av dataene mine?

Tidligere versjoner av Windows har brukt mappen Mine Dokumenter som standard lagringsområde, med undermapper for forskjellige filtyper. I Windows Vista byttet denne mappen navn til Dokumenter, men hadde stort sett de samme egenskapene.

Forskjellen var at i Vista kan du ikke flytte hele mappen, men bare undermappene, til en annen harddisk.

Men i Windows 7 har de tatt dette et hakk videre. Nå heter lagringsområdene Biblioteker (Libraries), og inneholder standard lagringsområder for alle typer dokumenter.

Hvor lagrer jeg filene i Win7?


Det fine med Biblioteker i Windows 7 er at de kan inneholde data fra mange forskjellige mapper og lagringsenheter.

De gamle dataene dine som fremdeles ligger på den gamle disken, behøver du ikke å gjøre noe med. Du kan bare inkludere de forskjellige mappene i de eksisterende bibliotekene med undermapper ved å høyreklikke og velge Inkluder i...

Du behøver heller ikke flytte lagringsområdet for Biblioteker (det går heller ikke an) for å spare plass på C-disken, fordi filene kan lagres alle andre steder.

Hvilke lagrinsområder kan inkluderes?

Du kan bruke interne og eksterne harddisker, men ikke nok med det. Også mapper som ligger på andre maskiner på hjemmenettverket kan inkluderes i dine biblioteker.

Men flyttbare og midlertidige lagringsenheter som minneplugger, DVD-plater osv. kan ikke brukes.

Hvor lagrer jeg filene i Win7?


Mange oppretter egne mapper for lagring, basert på programmer, prosjekter, steder, oppdragsgivere og hva det måtte være. Det vil som regel bety at du må manøvrere deg rundt i filsystemet mer enn du ønsker når du skal lagre og laste inn filer.

Hvor lagrer jeg filene i Win7?


Velger du å inkludere alle disse mappene i Biblioteket vil du alltid ha et nærmere utgangspunkt for å finne riktig lagringsområde uansett hvilket program du bruker.

Har kan du lese mer om biblioteksfunksjonen i Windows 7