Hvor høy oppløsning trenger du?

Nettopp kjøpt 10-megapiksels lommekamera sier du? Vår påstand er at du aldri vil få glede av mer enn halvparten av dem!

Mange tror at de trenger seks megapiksler eller mer for å få optimalt resultat. Et 10x15cm-bilde er det samme som 4x6 inches, og en punkttetthet på 180dpi (dots per inch) er tilstrekkelig for god kvalitet. Det betyr at du trenger (4x180) x (6x180) = 760 x 1040 piksler, eller cirka 0,8 megapiksler! Tar du i ekstra godt med 2 megapiksels bilder, vil du få over 300dpi, og når tettheten blir så høy, er det få eller ingen som klarer å se forskjell.

Hvis du derimot ønsker papirkopier i større utgaver enn dette, må bildene dine ha høyere oppløsning. Resultatet ville ellers blitt uskarpe bilder, gjerne befengt med typiske digitale forstyrrelser, som f. eks kantete konturer.

Selv svære HD-TVer har en oppløsning som ligger rundt 2 megapiksler.
Selv svære HD-TVer har en oppløsning som ligger rundt 2 megapiksler. Vis mer


1,3 megapiksler på 19" skjerm

En moderne PC-skjerm på 19 tommer har oppløsning på 1280x1024 piksler, altså 1,3 megapiksler. En HD-klar TV vil toppen klare å gjengi rundt 2 megapiksler, og det gir som kjent sylskarpe bilder selv på 50" skjermer.

I praksis vil ingen av de ekstra pikslene i bildefilene være synlig på skjermen, med mindre du zoomer inn i bildet eller lager utsnitt. Men høy oppløsning krever også god optikk og en bildebrikke som er kapabel til å håndtere den ekstra informasjonen på en gunstig måte. Det er her de fleste lommekameraene kommer til kort. I praksis kan du derfor oppleve at et bra lommekamera med 5 megapiksels oppløsning tar bilder med bedre detaljgjengivelse enn et dårlig 10-megapiksels kamera.

Hvis du derimot har et speilreflekskamera er sjansene større for at kameraet yter megapikslene større rettferdighet. Derfor kan du beskjære slike bilder kraftig, og likevel få skarpe utsnitt - slik som i eksemplet under:

Her stod vi ca 50 cm unna bien og blomsten, og fotograferte med Sony Alpha 100 med standardobjektivet (18-70mm). Kameraet var stilt i makromodus, og takket være 10 effektive megapiksler kunne vi beskjære bildet å skape et inntrykk av at vi stod langt nærmere.
Her stod vi ca 50 cm unna bien og blomsten, og fotograferte med Sony Alpha 100 med standardobjektivet (18-70mm). Kameraet var stilt i makromodus, og takket være 10 effektive megapiksler kunne vi beskjære bildet å skape et inntrykk av at vi stod langt nærmere. Vis mer


Til slutt: husk at et bilde bestående av mange millioner piksler tar plass, både på minnekort og harddisk. Dessuten vil du merke det godt når du forsøker å overføre bildet til fotobutikken over Internett. Har du treg opplastingshastighet (som de fleste ADSL-kunder har i dag), må du derfor smøre deg med tålmodighet - uten at det gir deg noen ekstra gevinst. Se bare på de innskannede bildene under:

Det øverste bildet består av tre millioner piksler, mens det nederste har bare 800.000 av dem. Klikk på bildet for å se dem i forstørrede utgaver. Ser du forskjell? (FotoKnudsen)
Det øverste bildet består av tre millioner piksler, mens det nederste har bare 800.000 av dem. Klikk på bildet for å se dem i forstørrede utgaver. Ser du forskjell? (FotoKnudsen) Vis mer


Vi har forklart hvordan du kan forminske bildene dine i denne artikkelen.

Les også kommentaren Megapiksel-hysteriet.

Tilbake til testoversikten